Ginekolozi da uzimaju ginekološke briseve

Institut za javno zdravlje Crne Gore predlaže da izbarani ginekolozi i mikrobiološke laboratorije u svim opštinama preuzmu uzorkovanje ginekoloških briseva, umjesto što žene šalju u Centar za medicinsku mikrobilogiju u Podgorici, a kako bi se riješio problem ogromnih gužvi koje se sada stvaraju i na koje se pacijenti žale.

Jedan od načina koji se izdvaja kao moguće rješenje ovog problema, prema njihovom mišljenju je stvaranje mogućnosti i uslova da HPV uzorkovanja obavljaju ginekolozi u Domu zdravlja, a da se genitalne mikoplazme, čija dijagnostika je jednostavna, rade u svim mikrobiološkim laboratorijama u Crnoj Gori.

Tako bi se, kako dodaju, rasteretilo prijemno odjeljenje Centra za medicinsku mikrobiologiju, i što je još značajnije, pacijenti ne bi morali dolaziti iz drugih gradova na uzorkovanje u IJZCG, kao što je trenutno slučaj.

U odsjeku za prijem pacijenata Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta kažu da je jedan od vodećih problema u radu na prijemnom odjeljenju te ustanove pojava slanja trudnica za uzorkovanje cervikalnih briseva.

“Naši laboratorijski tehničari nijesu obučeni za uzorkovanje cervikalnih briseva kod ove kategorije, te se one vraćaju izabranom ginekologu na uzorkovanje, što stvara dodatno nezadovoljstvo kod žena. Najveći broj pritužbi upravo se odnosi na uzorkovanje ginekoloških briseva, što je ipak problem na koji mi ne možemo uticati, s obzirom na činjenicu da bi ove analize trebalo uraditi na primarnom nivou zdravstvene zaštite”, objasnili su iz Intituta Pobjedi.

Govoreći o sprovođenju reda prilikom analiza na odjeljenju Centra za medicinsku mikrobiologiju, kažu da je nemoguće izostaviti ljudski faktor, koji niko ne može predvidjeti, a koji, kako navode, nažalost, vrlo često ometa rad njihovih zaposlenih nepoštovanjem uspostavljene organizacije rada prilikom prijema uzoraka.

Od dva šaltera, jedan je za prioritetne grupe pacijenata, odnosno trudnice, djecu, pacijente sa teškim dijagnozama i starije od 65 godina, dok se na drugom obavlja prijem uzoraka iz ostalih kategorija ambulantnih pacijenata. Prijem se radi istovremeno na oba šaltera.Na pitanje zbog čega ne radi redomat za dobijanje brojeva, oni ističu da je to zbog koronavirusa.

“Postavljanje redomata i dobijanja brojeva je najbolje rešenje, ali rad na redomatu je privremeno prekinut pojavom pandemije i neophodnom distancom, koju upotreba redomata ne obezbjeđuje. Nadamo se da će doći vrijeme da redomat ponovo pravi red kod pacijenata, kojih ima u velikom broju, s obzirom da se u pojedinim odjeljenjima Centra za medicinsku mikrobiologiju vrši dijagnostika oboljenja na nivou cijele Crne Gore”, ističu iz IJZCG.

Zaključuju da treba imati u vidu da je za veliki dio trajanja epidemije laboratorija Centra za medicinsku mikrobiologiju bila jedina laboratorija za PCR dijagnostiku kovid infekcije, a i da sada čini glavnu okosnicu u zdravstvenom sistemu, kada je riječ o dijagnostici infekcija uzrokovanih SARS-CoV-2 virusom.

Institut za javno zdravlje je jedina ustanova u Crnoj Gori koja radi dijagnostiku genitalnih mikoplazmi, a na Odjeljenju za bakteriologiju obavlja se dijagnostika ginekoloških uzoraka na bakterije – u prosjeku za 50 ambulantnih pacijenata dnevno.

Broj uzoraka i analiza po pacijentu je različit, u zavisnosti od zahtjeva ljekara koji je uputio pacijenta, tako da je broj analiza mnogo veći od broja pacijenata. Najčešće je za svaku analizu neophodno uzeti poseban uzorak (vaginalni sekret, vaginalni, cervikalni ili uretralni bris).

Analize ginekoloških uzoraka koje se obavljaju na Odjeljenju za bakteriologiju mogu biti: direktni mikroskopski preparat, stepen čistoće, ispitivanje amina u vaginalnom sekretu, bakteriološko ispitivanje aerobno, ispitivanje na prisustvo Neisseria gonorrhoeae, ispitivanje na prisustvo Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum.

Kada je riječ o uzorkovanju ostalih briseva, Odjeljenje za bakteriologiju nema ograničene kapacitete i broj pacijenata koji se dnevno uzorkuje na prijemu kreće se od 130, s tim što većina ima uput za veći broj analiza, što zahtIjeva i veće vrijeme.

Prijem ambulantnih pacijenata se obavlja radnim danima, osim petkom za mikoplazme i ureaplazme.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply