Festival Korifej od 6. avgusta u Kolašinu, na programu i četiri predstave za najmlađe

Međunarodni festival alternativnog teatra Korifej biće održan od 6. do 23. avgusta u Kolašinu, a na programu ovogodišnjeg osmog izdanja ove manifestacije su i četiri predstave namijenjene najmlađoj publici.

Kako su najavili organizatori, u znak podrške Ukrajini festival će ove godine imati parolu U kraju, a veoma bogat pozorišni program čini dvadeset predstava iz Crne Gore, BIH, Srbije, Hrvatske, Slovačke, Poljske i Litvanije.

„Kroz festival će biti zastupljena skoro kompletna nezavisna pozorišna produkcija iz države, kojoj generalno fali prostora u Crnoj Gori, ali i razumijevanja i sredstava. Tako će, osim Korifej teatra, nastupiti i Teatar mladih i Dramski studio Prazan prostor, kao i dvije predstave – Atomsko cvijeće i Golf 4, koje su rađene gerilski, bez bilo kakvog produkcijskog predznaka, a stvarale su ih naše mlade glumice Jelena Đukić, Maja Stojanović, Anđelija Rondović, Marija Đurić i Maša Labudović“, najavili su organizatori.

Predstave će biti izvedene u posebnim ambijentima – na Trgu boraca, ali i na drugim lokacijama u gradu, kao što su plato Spomen doma u Ulici Buda Tomovića, zgrada stare osnovne škole, kao i u Centru za kulturu Kolašin.

Predviđena su i dva prateća programa, promocija zbirke poezije Režanje nesanice, Nikole Šćepanovića, kao i izložba fotografija Čovjek na istoku, Hadisa Medenčevića, autora iz Češke.

Otvaranje festivala će biti upriličeno na Biogradskoj gori, u prostoru Nacionalnog parka, a Opština Kolašin obezbijediće besplatan prevoz za zainteresovane građane i posjetioce. U ambijentu prašume biće izvedena diplomska predstava studenata FDU Cetinje – Hasanaginica, nastala po kultnom tekstu Ljubomira Simovića. Tokom festivala FDU će izvesti četiri ispitne predstave u kojima igraju studenti glume, u klasama profesora Branimira Popovića i Dubravke Drakić.

„Uslijediće svakodnevno po jedan ili dva programa, od kojih izdvajamo predstavu iz Hrvatske Tesla – prilagođavanje anđela, u kojoj igra naš Momčilo Otašević, zatim autorski projekat popularnog crnogorskog glumca Slavka Kalezića – Soulfood, monodramu glumice Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Marije Medenice – Neodustajanje, zatim predstave Puls teatra iz Lazarevca – Kao da ne bismo, udruženja iz Hrvatske Loft i Clou sa predstavom Legitimacije“, najavljuju iz Korifeja.

Festival finansira Opština Kolašin, a očekuju da će ga, kao i prethodnih godina, sufinansirati Ministarstvo kulture preko konkursa Razvoj kulture na sjeveru, čiju odluku već odavno čekaju. Sve aktivnosti festivala, organizaciju, selekciju, umjetničko rukovođenje i kompletnu logistiku sprovodi NVO Korifej teatar. Festival se realizuje u saradnji sa Centrom za kulturu Kolašin, a podršku su ovog puta dobili i od Turističke organizacije Kolašin i firme Avala resort.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply