Plate i posao za asistente u nastavi zavise od volje direktora škola

Asistenti u nastavi plaše se da će jedan dio njih ostati bez obećane dvije plate, a moguće i bez zaposlenja za stalno, iako su iz Ministarstva prosvjete nedavno, odgovarajući na pitanja Vijesti, obećali da će oni, kojima je 10. jula istekao ugovor na određeno, primiti julsku i avgustovsku zaradu, a da će radni status regulisati škole u kojima su zaposleni, u skladu sa propisima.

Asistenti u nastavi u Crnoj Gori su podijeljeni u četiri kategorije: oni koji imaju preko tri godine radnog staža u istoj školi i dobili su rješenje na neodređeno radno vrijeme, oni koji nemaju tri godine radnog staža u istoj školi, ali su dobili rješenje na neodređeno radno vrijeme. Treća kategorija su asistenti koji nemaju tri godine radnog staža u istoj školi, i potpisali su ovih dana, aneks ugovora, ugovor o radu ili ugovor o djelu na osnovu čega će imati prihode tokom tekućeg i narednog mjeseca, a četvrta asistenti koji nemaju tri godine radnog staža kojima je uručena radna knjižica, koji ostaju bez prihoda za pomenuta dva mjeseca, i u strijepnji da li će angažman u istoj školi biti nastavljan naredne školske godine, piše u dopisu asistenta u nastavi upućenom Vijestima uz napomenu da svaku od pomenutih kategorija imaju dokaze.

Izmjenama i dopunama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, u dijelu angažovanja asistenata u nastavi, koje su usvojene 29. decembra prošle godine, asistenti su stekli pravo zaposlenja na neodređeno vrijeme. Kako su iz resornog Ministarstva pojasnili, asistenti u nastavi koji su prilikom usvajanja izmjena i dopuna bili u radnom odnosu na određeno, mogu zasnovati radni odnos na neodređeno samo u skladu sa Zakonom o radu i zakonima iz oblasti obrazovanja.

”Postavlja se pitanje da li se radi o legalnoj diferencijaciji koja je pritom usklađena i definisana usvojenim zakonom. Ministar je prije par dana dao obećanje da sistentima neće biti uskraćeni za pravo naknade za jul i avgust, nakon čega su školama upućena dva mejla sa instrukcijama, prema kojima je sva odgovornost preusmjerena ka direktorima škola, uz tumačenje na različite načine koje je rezultiralo ozbiljnom konfuzijom kako direktora, tako i sekretara škola”, piše u dopisu.

U pomenutim mejlovima, u koje su Vijesti imale uvid, stoji da da direktori imaju mogućnost “da po ugovoru o djelu angažuju na rad asistente u nastavi, iz razloga što su sredstva u budžetu za jul i avgust obezbjeđena”, dok u drugom mejlu stoji “da ukoliko postoje slučajevi da su ugovori o radu sa asistentima u nastavi na snazi i da ukoliko postoji mogućnost da se isti aneksiraju”, da mogu i na taj način da pravno regulišu njihov status.

”Napominjemo da su ustanove kojima rukovodi direktor poslodavci i da u konačnom oni donose odluku”, stoji u mejlu koji su iz Ministarstva prosvjete poslali direktorima škole.

”Tražimo pojašnjenje za pomenutu situaciju, jer smatramo da je posrijedi kršenje zakona, pri čemu naše sudbine po ko zna koju godinu zaredom zavise od raspoloženja pojedinca, hrabrosti ili bojazni, i trenutne raspodjele moći. Mi ćemo se u svakom slučaju boriti za ostvarenje naših prava, a ovo obraćanje smatramo korektnim potezom u cilju konačnog rješavanja našeg problema odnosno izjednačavanja uslova za sve ljude angažovane u ovom procesu”, poručili su asistenti u nastavi.

Iz Ministarstva su ranije kazali da su obezbijedili sredstva za isplatu zarada asistentima za jul i avgust 2022, dok će njihov radni status regulisati škole u kojima su zaposleni.

”To znači da to radno mjesto mora biti sistematizovano, odobreno od strane Ministarstva prosvjete i da su za to obezbijeđena finansijska sredstva. Kada se obezbijede svi ovi uslovi, škola je dužna da javno oglasi zapošljavanje asistenata u nastavi na neodređeno radno vrijeme u skladu sa potrebama te ustanove, odnosno učenika i roditelja. Asistentima u nastavi koji su radili više od od 36 mjeseci neprekidno, ili sa prekidima ne dužim od 70 dana, može se izvršiti transformacija radnog odnosa u skladu sa članom 37 Zakona o radu”, stoji u nedavnom odgovoru prosvjetnog resora.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply