Dva boda na olimpijadi ogledalo sistema, ne pojedinca – alarm za korjenite promjene

Rezultati na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi moraju biti alarm da se nešto korjenito mijenja na više frontova, smatraju u Udruženju nastavnika matematike.

Crna Gora je na nedavno održanoj juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Sarajevu, od 19 država regiona, zauzela posljednje mjesto sa svega dva boda.

“Ne brine me toliko to posljednje mjeseto koliko ta dva boda, što treba svima da bude alarm da se nešto mora korjenito mijenjati. A kada govorimo o promjenama, one moraju biti na više frontova, a prvenstveno da zainteresujemo djecu”, kazala je u Bojama jutra potpredsjednica Udruženja, Danijela Jovanović.

Prema njenim riječima, sve je manje interesovanja učenika da se takmiče iz matematike jer procjenjuju da će bolje rezultate pokazati iz drugih predmeta i biraju teren gdje će se pokazati u najboljem svjetlu.

Ni na školskim takmičenjima iz matematike nema puno učenika koji učestvuju, a pogotovo na državnom. Donekle ima interesovanja u u šestom, a u devetom razredu mnogo manje. U Udruženju vide problem upravo u tom diskontitunitetu.

Oni su predložili da se vrate opštinska ili regionalna takmičenja, da se radi na masovnosti i da se kroz veliki broj takmičara filtriraju najbolji.

“Možda ekipu birati ne kad stignu u deveti, već ih pratiti od šestog i spremati do kraja škole za takmičenja”, predložila je Jovanović.

Saradnik u nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu Nikola Konatar ocijenio je da za opravdanje rezultata na takmičenju ne može presudno da se koristi “loš dan” ali da treba imati u vidu da je toj djeci bilo prvo međunarodno takmičenje.

On kaže da vremena za pripremu je malo. Sa ozbiljnim pripremama kreće se tek nakon što se ekipa formira.

“Moramo uzeti u obzir da su to odlična djeca koja idu u školu i koja moraju da se posvete i drugim predmetima i maturskim ispitima. Državno takmičenje se održava krajem februara, krajem marta se fomira tim i početkom aprila se kreće u rad sa djecom. Samo takmičenje je krajem juna”, objasnio je Konatar.

Smatra da je ovaj rezultat nije ogledalo pojedinca, samo sistema.

Konatar navodi da se oko ove priče se digla velika buka, a da se zaboravilo da se mora imati u vidu da su to djeca i da se o njima trenutno svašta priča tj. da su izloženi svakakvim neprijatnostima.

“O ovom problemu treba pričati u konteksu problema koje imamo u obrazovanju. Standardno imamo loše rezultate u PISA testiranjima, na prijemnom ispitu na medicinskom fakultetu, iskrsao je i problem gdje se primijetilo da prepisuje na maturskom ispitu. Dok ne riješimo sistemske probleme ne možemo očekivati bolje rezultate”, poručio je on.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply