Nema rješenja za OŠ Oktoih, od septembra nastava u pet smjena

Nastava u OŠ Oktoih biće od septembra organizovana od 7 do 18.30 časova, a đaci će biti raspoređeni u četiri ili pet kaskadnih smjena, saopštila je Tanja Leković, direktorica ove podgoričke škole.

Roditelji đaka tokom maja organizovali su protest na kojem su jasno rekli da neće pristati da nastava traje do 20 časova, kako je ranije bilo najavljivano.

„Održano je više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i Glavnog grada kako bismo pokušali da riješimo problem prostornih kapaciteta škole. Jedino rješenje je izgradnja nove škole na Zabjelu ili još jednog paviljona u neposrednoj blizini škole. Međutim, postupak planiranja i izgradnje traje minimum dvije do tri školske godine, te smo zajedničkim snagama, uz pomoć predstavnika iz Savjeta roditelja, pokušavali da nađemo odgovarajući prostor za održavanje nastave, za taj prelazni period. Opcije koje su nam date na razmatranje ipak nisu zadovoljile potrebe naše škole, učionice nisu bile dovoljno velike ili su termini bili nakon 15.30, što se ne razlikuje mnogo od onoga što smo prvobitno mogli ponuditi u školi „Oktoih“. Nastava se prethodne školske godine odvijala od 7.30 do 18 časova“, istakla je Leković.

Ona je navela da su uz određene saglasnosti koje očekuju iz resornog ministarstva i uz pomoć bolje organizacije rasporeda časova, uspjeli da organizuju nastavu, te da je škola planirana za 800 do 900 učenika, a trenutno broji oko 1.830.

„Kako određena odjeljenja završavaju, tako će učionice popunjavati drugi razredi, te će biti više kaskadnih smjena. Biće pet početaka, ali neki se poklapaju sa prvom. O tačnoj satnici svih smjena po razredima ćemo blagovremeno obavijestiti roditelje“, kazala je Leković.

Ona je navela da će zbog „zbijenog rasporeda“ i ogromnog broja đaka biti pravi izazov njihova frekvencija tokom nastave, organizacija i spovođenje dežurstva nastavnika i učenika, ali se nadaju da će uz podršku i razumijevanje roditelja uspjeti da poštovanjem kućnog reda i pravila ponašanja prevaziđu sve potencijalne probleme.

„Molimo i roditelje za dodatnu pažnju na parkingu i ulazima škole prilikom dovoženja/odvoženja djece“, zaključila je Leković.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply