Ko omogućava prodaju elektronskih cigareta djeci: Među kupcima i jedanaestogodišnjaci

Jednokratne i višekratne varijante elektronskih cigareta sve češći su izbor maloljetnika, koji ih bez kontrole i zabrana kupuju na kioscima, maloprodajnim objektima, radnjama specijalizovanim za prodaju duvanskih proizvoda, ali i online. Kazne su zakonom propisane, jasne su i nadležnosti onih koji kontrolišu prodaju duvanskih proizvoda, ali i obaveza prodavca da ukoliko posumnja da je kupac maloljetan zatraži mu na uvid lični dokument. U slučaju da kupac odbije da ispravom dokaže da je punoljetan, prodavac mu onda, kako propisuje Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, neće prodati traženi proizvod. Koliko se to često dešava nije poznato, a tvrdnje prodavaca da uvijek poštuju Zakon demantuju maloljetni kupci. Sa druge strane, inspektori mogu utvrditi da je maloljetnik negdje kupio duvanski proizvod samo ako su prisustvovali takvoj sceni prilikom inspekcijskog nadzora. Iako je prodavcima nekada teško da procijene da li neko ima 16 ili već 18 godina, roditelji, koji su se obratili portalu Roditelji.me, pitaju se kako je moguće da ne uoče dvanaestogodišnje dijete koje im zatraži ovaj proizvod.

Upozorenja roditeljima

„Poštovani roditelji, u našoj školi postao je trend da učenici V i VI razreda koriste elektronske cigarete. Zbog njihovog zdravlja i sprečavanja ove mode molim vas da prekontrolišete njihove torbe i garderobu. Nemojte ovo olako shvatiti i misliti moje je dijete dobro i neće to učiniti“.

Ovako je glasila viber poruka koju je razredna iz jedne od crnogorskih osnovnih škola poslala prošlog mjeseca  roditeljima djece iz šestog razreda. Upozorenje su dobili nakon saznanja da je u toj školi šest đaka iz istog odjeljenja, starih 11 i 12 godina, kupilo jednokratne e -cigarete.

Slična upozorenja pristizala su tokom ove školske godine i roditeljima iz više podgoričkih škola, čija djeca pohađaju osmi i deveti razred. O tome je bilo riječi i na roditeljskim sastancima, a pojedine škole organizovale su i predavanja o štetnosti duvanskih proizvoda, prvenstveno elektronskih cigareta.  

E- cigarete nijesu zdravija zamjena

Stavovi Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na to da su elektronske cigarete štetne kao i svi ostali duvanski proizvodi, iako se u reklamama propagira da je rizik po zdravlje mnogo manji i da mogu biti dobar način za odvikavanje od pušenja. Sa stavovima SZO saglasni su i stručnjaci Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Prema riječima direktorice Centra za promociju zdravlja u IJZCG prof. dr Agime Ljaljević, koja je i nacionalni koordinator za kontrolu duvana, Zakon prepoznaje sve vrste ovih proizvoda kao „nove duvanske proizvode“.

„Korišćeni su kao ‘zdravija zamjena’ za klasične i kao pomoć u odvikavanju od pušenja, ali istraživanje Univerziteta u Karolini potvrdilo je uticaj duvanskog dima na ćelije pluća isti kao i kod klasičnih duvanskih proizvoda. Zbog toga je rizik za nastanak HOBP, kao recimo emfizema pluća podjednako moguć kod korišćenja elektronskih, kao i kod klasičnih cigareta. Naime, dolazi do promjena u alveolama, čime se smanjuje površina za razmjenu gasova i zbog toga manjak kiseonika ulazi u krvotok za snabdijevanje organa i organskih sistema“, kazala je dr Ljaljević za Roditelji.me.

Ona objašnjava da se tečnost ili e-sok dobija ekstrakcijom nikotina iz duvana, čija koncentracija može da se kreće od 0 do 24 – 36 mg po mL (ekstra-visoke vrijednosti i miješa se sa bazom, obično propilen glikolom i aromom).

„Poznato je da je nikotin supstancija koja izaziva jaku zavisnost. Kao potvrda ovih navoda, koriste se podaci istraživanja još od prije 20 godina, kada su istraživači u laboratoriji dokazali efekte duvanskog dima na funkciju pluća i zavisnost kod miševa. Nikotin iz e- tečnosti se lako apsorbuje u krvotok kada osoba koristi e-cigaretu“, navela je Ljaljević.

Zavisnost

Djelovanje nikotina, kako ističe, povezuje se za stimulaciju nadbubrežne žlijezde, koja pod uticajem ove supstance, počinje da oslobađa hormon epinefrin (adrenalin) – odgovoran za djelovanje na centralni nervni sistem i povećavanje krvnog pritiska, za uticaj na disanje i rad srca.

„Djelujući na krugove nagrađivanja u mozgu i povećavanje nivoa dopamina, koji stvara utisak nagrađivanja, motiviše ljude da koriste nikotin i pored svjesnosti o negativnim efektima upotrebe po zdravlje. Zbog uticaja na sistem nagrađivanja u mozgu kontinuirana upotreba e- cigareta ne samo da može dovesti do zavisnosti od nikotina, već i od drugih supstanci poput kokaina i metamfetamina. Evidentiran je uticaj nikotina na pažnju i učenje, a javljaju se i rizici za poremećaje raspoloženja i trajne probleme sa kontrolom impulsa (teškoće u borbi protiv nagona)“, naglašava dr Ljaljević.

Veliki problem je, prema njenim riječima, to što se nikada sa sigurnošću ne može tvrditi šta se nalazi u e-cigaretama, zbog čega je Američka uprava za hranu i ljekove (FDA) objavila da će uskoro zabraniti prodaju aromatizovanih proizvoda (osim metvice, mentola i duvana).

Teški metali dodatni atak na pluća

Govoreći o uticajima kakve može izazvati konzumiranje elektronskih cigareta, Ljaljić kaže da kao i ostali „novi duvanski proizvodi“ izlažu pluća različitim supstancijama.

„Potvrđeno je da se ćelije pluća značajno teže regenerišu nakon izlaganja supstancijama koje su sadržane u duvanskim proizvodima. Navodi se da proizvođači uređaja za isporuku nikotina obično dodaju arome tečnostima iz kojih nastaje nikotinski aerosol, koji, pored nikotina, sadrži isparljiva organska jedinjenja, teške metale kao što su nikl, diacetil, arome i druge ultrafine partikule koje se opisuju kao štetne ili potencijalno štetne, kancerogene i mogu uzrokovati teške bolesti pluća“, kaže dr Ljaljević, ističući da je sadržaj duvanskih proizvoda posebno škodljiv po zdravlje mladih, koji sve češće pribjegavaju upotrebi novih, a da prethodno nisu bili korisnici tradicionalnih duvanskih proizvoda.

Prodaja na svakom koraku

U atraktivnoj ambalaži, jednokratni vape uređaji dostupni su u velikom broju aroma, a cijena je, zavisno od mjesta prodaje, od 6 do 10 eura. Prodavci, koji se bave isključivo prodajom duvanskih proizvoda, tvrde da, zbog prodaje ovih artikala maloljetnicima, ne bi rizikovali svoj posao i plaćali kazne.

„Naše radnice znaju kako da postupaju kada u radnju uđe mlađa osoba, za koju sumnjaju da nema 18 godina. Ovim poslom se bavimo ozbiljno već godinama i to nam i nameće odgovornost da postupamo po zakonu“, rekao je jedan od vlasnika radnje specijalizovane za prodaju duvanskih proizvoda.

Sa druge strane, jednokratne e – cigarete dostupne su u Crnoj Gori gotovo na svakom koraku, između ostalog i u više od 150 maloprodajnih objekata jednog od uvoznika. Sve to dodatno otežava mogućnost da se utvrdi ko i gdje omogućava maloljetnicima da konzumiraju e- cigareta.

Prošle godine 263 kontrole

Kontrola prometa duvanskih proizvoda u nadležnosti je Uprave za inspekcijske poslove. Za dio koji se odnosi na reklamiranje zaduženi su zdravstveni inspektori, a za zabrane koje važe za maloljetnike tržišni inspektori.

„Tržišni inspektor vrši inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredbi koje se odnose na zabranu prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života, zabrane licima mlađim od 18 godina života da vrše prodaju duvanskih proizvoda i obaveze isticanja oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života“, pojasnili su iz Uprave za inspekcijske poslove za naš portal.

Od početka 2022. godine inspektori nijesu dobili nijednu prijavu da je u nekom od prodajnih objekata djeci omogućeno da kupe duvanske proizvode. Roditeljima poručuju da svako saznanje o tome odmah prijave inspekciji.

„U toku 2021. godine izvršena su 263 redovna inspekcijska nadzora nad sprovođenjem pomenutih odredbi zakona (zabrana prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života – 29, zabrana licima mlađim od 18 godina života da vrše prodaju duvanskih proizvoda – 16 i obaveza isticanja oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina života – 218)“, navode iz UIPCG.

Tom prilikom, konstatovano je šest nepravilnosti koje su se odnosile na obavezu isticanja oznake o zabrani prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina.

„U pet slučajeva izdati su prekršajni nalozi u iznosu od 3.000 eura, dok je u jednom slučaju inspektor djelovao preventivno na način što je ukazao subjektu nadzora na učinjenu nepravilnost  i odredio primjeren rok da je otkloni“, kazali su iz Uprave.

Zakonom o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda propisano je, kako navode, da ako prodavac posumnja da je lice mlađe od 18 godina života, može da zatraži od njega da odgovarajućom ispravom dokaže punoljetstvo.

„Ako to odbije, prodavac tom licu neće prodati duvanski proizvod. Inspektor utvrđuje da je prodavac prodao duvanski proizvod licu mlađem od 18 godina života neposrednim opažanjem prilikom vršenja inspekcijskog nadzora“, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kazne do 20.000 eura

Zakon propisuje novčane kazne u iznosu od 500 do 20.000 eura za prekršaj pravnom licu ako prodaje duvanske proizvode maloljetnicima i u slučaju da na maloprodajnom objektu nije istaknuta oznaka o zabrani prodaje ovih proizvoda maloljetnicima. Za prekršaj prodaje maloljetnicima biće kažnjeno i odgovorno lice u pravnom novčanom kaznom od 100 eura do 2.000 eura.

Kazne koje su popisane za preduzetnike, u slučaju ovih prekršaja, iznose 150 eura do 6.000 eura.

Rupe u zakonu

Iz Uprave za inspekcijske poslove ističu da u našem zakonodavstvu postoji pravna praznina kada je riječ o prodaji duvanskih proizvoda preko interneta.

„Za razliku od prekogranične kupovine na daljinu duvanskih i sličnih proizvoda, elektronskih cigareta i posuda za ponovno punjenje, kao i novih duvanskih proizvoda, koja je odredbom člana 9 Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda zabranjena, nema zabrane za prodaju na daljinu na području Crne Gore. To je prepoznato kao pravna praznina. Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, čija je izrada u toku, predložiće se i izmjene u tom dijelu – da prodaja na daljinu bude zabranjena i u našopj zemlji“, kazali su iz UIP-a.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply