Ministarstvo: Još je rano govoriti da li će škola u Tološima biti spremna 1. septembra

Još je rano govoriti o tome da li će škola u Tološima biti spremna za početak nastave 1. septembra, kazali su za portal Roditelji.me iz Ministarstva prosvjete, uz tvrdnje da nijedan đak, mimo odluke roditelja/staratelja, neće biti premješten u bilo koju drugu obrazovnu ustanovu.

Roditeljima đaka koji pohađaju škole „Radojica Perović“ i „Štampar Makarije“ prošle sedmice je, posredstvom učitelja i nastavnika, saopšteno da treba da se izjasne žele li da njihova djeca nastave školovanje u novoj školi u Tološima. Preko Savjeta roditelja, neki od njih su dobili i poruku da bez obzira na to što žele i odluče, određen broj djece će ipak morati da bude premješten u drugu ustanovu.

Iz Ministarstva još nijesu mogli da saopšte koliko roditelja je za sada izrazilo želju da premjesti djecu, kao ni da li će od naredne školske godine nastavu u ovoj školi pohađati i učenici prvog razreda.

Kako su istakli, svim kapacitetima svojih stručnih službi, već mjesecima rade na tome kako bi sve škole u Crnoj Gori 1. septembra školske 2022/2023. godine mogle neometano početi nastavu.

„U okviru tih aktivnosti je i procjena prebukiranosti osnovnih škola, kao i planiranje saniranja situacije, te omogućavanje jednakih uslova pohađanja škole za sve osnovce u Crnoj Gori, a naročito u Podgorici gdje je taj problem najizraženiji“, kazali su iz Ministarstva.

Iz tog razloga, Direktorat za osnovno obrazovanje i vaspitanje je, kako su pojasnili, poslao dopis upravi OŠ „Štampar Makarije“  i „Radojica Perović“ da naprave okvirnu analizu i formiraju preliminarnu procjenu o broju učenika koji bi pohađali nastavu u novoj školi u Tološima.

„Još je rano govoriti o tome da li će škola biti spremna za početak nastave 1. septembra, ali će svakako biti urađena po najvišim standardima, što nam i jeste prioritet s obzirom da je jedna od rijetkih novoizgrađenih škola u Podgorici. Možemo potvrditi da nijedan đak, mimo odluke i volje roditelja, odnosno staratelja, neće biti premješten u bilo koju drugu školu“, istakli su iz Ministarstva prosvjete.

Škola u Tološima, koja je donacija porodice Ubović i kompanije Bemax, moći će da primi 1.200 đaka. Jedna od opcija, koju su pominjali nadležni, je da u njoj privremeno nastavu pohađa i dio učenika OŠ “Vladimir Nazor”.

Ovaj tekst dio je projekta, pod nazivom Između redova, koji portal Roditelji.me sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply