Proizvođač Milka čokolada obustavio rad zbog rizika od salmonele

Vodeći svjetski proizvođač čokolade Barry Callebaut morao je da prekine proizvodnju, zbog, kako je navedeno, povećanog rizika od salmonele. Zahvaćeni su i Milka proizvodi.

Bakterije su otkrivene prošlog ponedjeljka u seriji proizvedenoj u fabrici Wieze u Belgiji, a objavljeno je juče.

Stručnjaci su kao uzrok kontaminacije naveli aditiv lecitin. Koristi se kao antioksidans, emulgator ili stabilizator u proizvodnji čokolade.

Barry Callebaut proizvodi čokoladu, ali i proizvode od kakaa, nadjeve, glazure i ukrase za industrijske i komercijalne kupce, uključujući Mondelez i Unilever.

Asortiman Mondelez obuhvata Milka proizvode, Oreo, Toblerone i Daim, dok je Unilever zadužen za proizvodnju Cornetto Ice Cream, Ben and Jerry’s, Cremissimo Ice Cream, Magnum Ice Cream.

Portparol kompanije rekao je u četvrtak novinskoj agenciji France Press (AFP) da je većina proizvoda zaraženih salmonelom još u fabrici Wieze.

Trenutno Barry Callebaut komunicira sa 73 pogođena korisnika “kako bi se garantovalo da među krajnjim kupcima nema infekcija”.

Zbog sigurnosnih razloga, rad u fabrici je trenutno obustavljen. Svi proizvodni pogoni biće očišćeni i dezinfikovani. Belgijske službe za nadzor hrane pokrenule su istragu.

Barry Callebaut ima više od 60 proizvodnih pogona širom svijeta. Više od 13.000 ljudi radi za tu kompaniju, koja je nedavno ostvarila godišnju prodaju veću od sedam milijardi eura, prenosi Fenix Magazin.

Izvor: Portal Analitika

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply