Osnovne škole i dalje bez jedinstvenog pravilnika za formiranje odjeljenja

U Crnoj Gori ne postoje jedinstveni kriterijumi, niti pravilnik kojim se osnovne škole rukovode prilikom formiranja odjeljenja prvog razreda. Neke od ustanova ne poštuju ni interna pravila koja su propisale, pa su posljedica toga i dalje prisutna takozvana VIP odjeljenja. Iz Prosvjetne inspekcije upozoravaju da bi Ministarstvo prosvjete trebalo da propiše jasna jedinstvena pravila koja bi regulisala proceduru upisa djece. To bi, kako ističe glavna prosvjetna inspektorka Lucija Adžić, olakšalo i rad inspektorima prilikom kontrola.   

„Na inicijativu Ministarstva prosvjete 2017. godine Prosvjetna inspekcija je analizirala kriterijume za upis u tri osnovne i tri srednje škole. Na terenu smo tada utvrdili da postoje kriterijumi u okviru upisa učenika za srednje škole. Postoji pravilnik o načinu postupka i kriterijumima za upis u srednje škole, dok za osnovne škole nema posebnih kriterijuma“, kazala je Adžić za RTCG.

Škole su, objašnjava ona, utvrđivale određene kriterijume, kao dio svojih internih procedura. To se odnosilo na razne kriterijume – od pola, socio – demografskih karakteristika, strukture, stručne spreme roditelja, do ljevorukosti djeteta, želja…

Ti uslovi se razlikuju od škole do škole, a izvještaj Prosvjetne inspekcije je, kako navodi Adžić, pokazao da škole nijesu poštovale ni tu internu proceduru koju su same propisale.

„Resorno Ministarstvo treba da propiše kriterijume i na taj način reguliše i olakša rad školama prilikom upisa i inspekciji prilikom kontrole“, ističe Adžić.

Komentarišući pojavu formiranja VIP odjeljenja u pojedinim školama, nastavnik istorije i geografije Slobodan Savović kažeda priča o tome počinje razgovorom među roditeljima koja je učiteljica na dobrom glasu, pa se nastavlja zahtjevima prema školi. Društvo je, smatra on u dubokoj krizi.

Iako kategorija VIP odjeljenja u osnovnim školama formalno ne postoji, praksa po riječima roditelja pokazuje drugačije stanje.

„Konkretno u Glavnom gradu mislim da se tačno zna koje škole imaju najveći broj tih vip odjeljenja. Roditelji to prepoznaju i svjesni su da to postoji. Iz neke njihove vizure to jeste problem. Smatraju da su ta odjeljenja i djeca u nekom povlašćenom položaju u odnosu na ostale, odnosno da im se posvećuje više pažnje u obrazovnom smislu, kao i da mozda neki njihovi rezultati prema stavovima roditelja ne mogu se mjeriti na isti način kao sa ostalom djecom“, smatra izvršna direktorka udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Kako navodi RTCG, direktori više podgoričkih škola tvrde da u ustanovama kojima oni rukovode nema takvih odjeljenja.

„Teško da ćete dobiti potvrdu od bilo kojeg direktora ili uprave škole, da oni zaista to rade. Oni će svi to da negiraju, a kroz priču učenika, roditelja i kolega mi znamo da se takva odjeljenja formiraju. Ta priča je bila prvo vezana za podgoričku Gimnaziju, pa onda i za neke osnovne škole u Glavnog gradu za koje se u narodu kaže da su elitne“, ističe predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

Iz Ministarstva prosvjete potvrdili su da je postojanje VIP odjeljenja veliki društveni i profesionalni problem.

Tokom školske 2020/21. preduzeli su, kako kažu, aktivnosti na sprječavanju formiranja odjeljenja „odabranih“ učeniak.

„Predstavnici Ministarstva obišli su više škola za koje je postojala sumnja da imaju tu naslijeđenu pedagošku anomaliju u svom radu. Takođe, formirana je i radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva, direktori, nastavnici, psiholozi, pedagozi, zaposleni u školama, s ciljem iskorjenjivanja ove negativne pojave“, naveli su iz Ministarstva, doddajući da se protive favorizovanju bilo kojeg učenika po bilo kojem svojstvu.

Učiniće sve iz svoje nadležnosti da ubuduće spriječe ovakav način formiranja odjeljenja.

„Naglašavamo neophodnost pridržavanja psiholoških i pedagoških principa prilikom formiranja odjeljenja, a to su ujednačen broj učenika u svim odjeljenjima, izbalansirana polna struktura djece, pridržavanje mjerila na osnovu postignuća na testovima zrelosti, ujednačen broj djece sa posebnim obrazovnim potrebama“, kazali su iz Ministarstva.

Izvor: RTCG     

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply