Vijeća prepravljaju ocjene nastavnika kako bi škola došla do boljeg uspjeha

Diplomu Luča, koja se dodjeljuje za izuzetne rezultate tokom školovanja, ove godine je dobilo 14,77 odsto osnovaca i 15,57 odsto  srednjoškolaca u Crnoj Gori, a u nekim školama, kao što je slučaj u Rožajama i Nikšiću, svaki treći učenik je lučonoša. To pokazuju podaci Ministarstva prosvjete, iz kojeg su za Dan rekli da je zabrinjavajuće da je u 19 škola u Crnoj Gori bilo više od 20 odsto nagrađenih učenika.

“Osim toga što nastavnici spuštaju kriterijume prema pojedinim učenicima ili generalno prema svima usljed raznih pritisaka kolega, uprave škole i roditelja ili jer im je tako lakše, problem vidimo i u tome što po Zakonu odjeljensko i nastavničko vijeće mogu da preinače svaku ocjenu predmetnog nastavnika”, istakla je Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice, komentarišući razloge zbog kojih se u crnogorskim školama dodjeljuje veliki broj diploma Luča.

Iz Ministarstva preciziraju da je osnovnu školu sa diplomom Luča završilo 1.079 učenika na nivou Crne Gore, dok je srednjoškolsko obrazovanje ovom diplomom okončalo njih 942.

„Školske 2021/22. godine 7.306 osnovaca završilo je deveti razred, a diplomu Luča dobilo je 14,77 odsto učenika. Srednjoškolsko obrazovanje prethodne školske godine završila su 5.234 učenika, a procenat lučonoša je 18 odsto. U ovom trenutku jedino vam možemo dostaviti egzaktan podatak da je na kraju školske 2020/2021. godine deveti razred osnovnih škola sa diplomom Luča završilo njih 1079, odnosno 15,57 odsto od ukupnog broja svršenih osnovaca. Prema našem dosadašnjem iskustvu, taj broj se posljednjih godina razlikuje u par procenata. Možemo reći da imamo neke primjere gdje brojka može biti zabrinjavajuća: u 19 osnovnih škola više je od 20 odsto nagrađenih đaka, a najviše ih je u Rožajama – u dvije gradske osnovne škole Luču je dobilo 30 i 31 odsto učenika, dakle – gotovo svaki treći učenik, što je slučaj i sa nikšićkom OŠ “Ratko Žarić”. Kada je u pitanju Podgorica, najviše ih je u osnovnim školama “Sutjeska” i “Milorad Musa Burzan”, gdje je između 24 i 25 odsto učenika završnog razreda je dobilo Luču“, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo: Kriterijumi su dovoljno strogi

Na pitanje šta treba preduzeti da se unaprijedi način ocjenjivanja i uvedu stroži kriterijumi prilikom dodjeljivanja Luča, iz Ministarstva kažu da možda stvari treba postaviti na drugačiji način u smislu da su nam djeca vrijedna, da uče i primaju znanje na pravi način, a kao nagradu za rad i trud dobijaju tu diplomu.

„Smatramo da je način ocjenjivanja prilagođen svim učenicima i da su kriterijumi prilikom dodjeljivanja Luča dovoljno strogi. Uz to, ta diploma nosi veliki broj poena prilikom upisa u srednje škole i na fakultete, tako da su naši učenici svjesni da se moraju potruditi kako bi je zaradili. Takođe, diploma Luča se ne stiče tokom mjesec dana ili godine učenja, već tokom devetogodišnjeg za osnovce i četvorogodišnjeg obrazovanja za srednjoškolce, iz svih nastavnih predmeta koji se ocjenjuju brojčanim ocjenama i za primjerno vladanje“, kažu iz resora prosvjete.

Degradacija struke

Nastavnici upozoravaju da imamo sve veći broj učenika koji osnovnu i srednju školu završavaju sa priznanjem Luča iako imaju manje znanja i lošije rezultate na takmičenjima.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović, koji ej nastavnik matematike, smatra da je hiperprodukcija Luča dovela do degradacije nastavnika.

„Evidentno je da imamo porast broja Luča, a razlog je što se i direktori i jedna broj kolega takmiče da imaju đake sa svim peticama. Imamo primjere da se direktori na opštinskim proslavama diče velikim brojem učenika sa tim priznanjem i upoređuju se sa školama koji imaju manje odlikaša. Vrše se i određeni pritisci, dolazi do zluopotrebe odjeljenskog vijeća, gdje nastavnici ili direktori traže da se mijenjaju ocjene, pa se čak dešava i da se tri četvorke uvećaju na petice, ili da učenik čak sa trojke dobije ocjenu pet, samo da bi došli do Luče. Bojim se da se u tome pretjeralo i da imamo degradaciju naše struke“, rekao je Božović.

Nadareni učenici postaju nevidljivi

Učiteljica i predstavnica Prosvjetne zajednice Olivera Leković ukazuje da broj učenika sa diplomom Luča nije u saglasju sa rezultatima koje crnogorski učenici ostvaruju na PISA testiranjima, što dovodi u pitanje i njihovu vjerodostojnost.

„Čak možemo reći da su broj Luča i nivo znanja i vještina u obrnuto proporcionalnom odnosu, tj. da iz godine u godinu raste broj skroz odličnih učenika iza čijih ocjena stoji nizak nivo stečenih znanja. Naravno, ne treba generalizovati, postoje učenici koji zaslužuju i veća priznanja i podršku nego što je Luča, ali su oni, usljed hiperprodukcije i nerealnog broja Luča, nevidljivi. Često su upravo ti vrijedni i nadareni učenici prinuđeni da svoju sreću potraže u nekim drugim državama koje više cijene trud od poklanjanja ocjena i neznanja koje stoji iza njih. Posljedice nerealnog ocjenjivanja već uveliko osjećamo u društvu“, navodi Leković.

Osim spuštanja kriterijuma i postupanja odjeljenjskih i nastavničkih vijeće, kao problem vidi i to što se eksterne provjere znanja na kraju završnih razreda osnovne i srednje škole sprovode uz niz nepravilnosti i koruptivnih radnji.

„Da nije tako, na kraju školovanja svake generacije mogli bismo uporediti ocjena svakog đaka sa ocjenama dobijenima na eksternoj provjeri znanja. Gdje god bi se uočio nesklad, reagovala bi komisija, utvrdila nepravilnosti i formirala realnu ocjenu“, ističe Leković.

Dalekosežne posljedice

Izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović ocijenila je da već godinama imamo hiperprodukciju Luča i da povodom toga ništa nije urađeno.

„Nažalost, sada imamo takvu situaciju da smo zbog tog prevelikog broja Luča, koji je nerealan i nemoguć, došli u situaciju da generalizujemo i minimizujemo i postignuća onih učenika koja su zaslužena, što takođe nije dobro. Ovo nije mali problem jer ima dalekosežne posljedice i morali bismo nešto da uradimo pod hitno. Svega tu ima – i pritisaka i očekivanja roditelja, i niskih standarda i želje prosvjetnih radnika i uprava škola da njihovi đaci formalno imaju dobar uspjeh“, smatra Mihailović.

Škole postaju nebezbjedna mjesta

Nastavnik istorije Slobodan Savović kaže da škola postaje nebezbjedno mjesto zbog količine agresije ispoljene prema nastavnicima prilikom zaključivanja ocjena.

„Sljedeća stepenica će biti fizičko nasilje nad nastavnicima od strane roditelja. Kriterijum ocjenjivanja i broj Luča” su problemi iz istog džaka. Zavod za školstvo je promašio metu ishodima učenja za koje niko živi ne zna što je to. Ako bi se ustanovili standardi znanja koji bi bili jasni i mjerljivi i svim učenicima transparentni, mogli bismo se nadati nečem boljem“, naglasio je Savović.

Ogledalo škole

Direktorica OŠ “Vladimir Nazor” Ljiljana Krunić Marković kazala je za Dan da je ove godine kod njih od 102 polumaturanta nagradu Luča dobilo njih 19 i da se radi o učenicima koji su ogledalo škole.

„Nagrade su im dodijeljene zasluženo i mislim da je korektan broj učenika dobio “Luču”. Oni su se isticali znanjem i učešćem u svim školskim aktivnostima. Znamo svi da nije realno da imamo veliki broja Luča generalno u obrazovnom sistemu i nije mi jasno šta je razlog“, kazala je Krunić Marković.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply