Problemi više podgoričkih škola još bez rješenja

U Ministarstvu prosvjete još ne znaju da li će škola u Tološima koju kao donaciju gradu kompanija Bemax biti spremna da 1. septembra primi đake. Razlog za to su procedure oko nabavke opreme koje, prema zakonu, mogu trajati i mjesecima. Nije odlučeno ni ko će pohađati školu u Tološima, niti da li će u njoj biti mjesta i za djecu iz OŠ „Vladimir Nazor“. Za sada, kako navodi Maša Stevović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, to je jedna od opcija koju razmatraju kako bi obezbijedili privremeno rješenje za djecu iz naselja Masline, koji su bez škole od početka prošle godine.  

U međuvremenu, u resoru prosvjete traže rješenje i za problem prebukiranosti OŠ Oktoih, a neki od predloga su da dio odjeljenja bude premješten u obližnje obrazovne ustanove. Roditelji su, kako je navela Stevović u Bojama jutra TV Vijesti, predložili da to budu škole „Vuk Karadžić“, „Milorad Musa Burzan“ ili srednja škola „Sergije Stanić“, a iz Ministarstva su kontaktirali i Resursni centar Podgorica.

Kako je kazala Stevović, prema informacijama izvođača radova sve protiče planiranom dinamikom i ono što je predviđeno ugovorom kompanija Bemax će ispuniti u roku.

„Ministar Vojinović je nedavno sa predstavnicima Bemaxa obišao objekat koji se gradi u Tološima i uvjerio se da su radovi izvedeni na najbolji mogući način, da izgradnja protiče planiranom dinamikom i da će krajnji proizvod biti škola koja je savremena, na najbolji mogući način prilagođena potrebama učenika i da će Glavni grad dobiti jedan reprezentativni objekat. Koliko je nama poznato ovo je jedinstven primjer društvene odgovornosti jedne kompanije i još jednom izražavamo zahvalnost Bemaxu, jer je u pitanju donacija od sedam miliona eura“, istakla je Stevović.

Dodaje da je Ministarstvo reagovalo tek sa dolaskom novog ministra.

Bez obećanja

On je, prema riječima Stevović, preuzeo sve korake da se proces maksimalno ubrza u skladu sa svim zakonskim regulativama.

„To je proces koji traje i zakonske regulative su po tom pitanju veoma rigorozne kada govorimo o raspisivanju i trajanju tendera. Ako na to dodamo i period žalbi koji je zakonom omogućen onda govorimo o procesu koji može trajati i par mjeseci. Trenutno pokušavamo da iznađemo rješenje da po ubrzanim procedurama dođe do opremanja kako bi škola bila spremna za 1. septembar. Međutim, postoji problem koji ne zavisi toliko od nas, koliko od dobavljača, jer znamo da je prethodni period bio veoma težak za tržište“, objasnila je Stevović i dodala da u Ministarstvu čine sve da ubrzaju procedure nabavke.

Ističe da bi obećanje da će škola biti otvorena 1. septembra bilo donekle i neodgovorno sa njihove strane, jer je to proces koji traje.  „Sve što je do nas trudimo se da ispoštujemo u maksimalno razumnom roku. Ukoliko postoji mogućnost ubrzanja procesa, trudimo se da i to bude učinjeno“, rekla je Stevović.

Teška situacija za OŠ “Vladimir Nazor

Prema njenim riječima, nije se odustalo ni od opcije da djeca iz OŠ „Vladimir Nazor“ u Maslinama nastavu pohađaju u Tološima, a ni od bilo koje opcije koja može pomoći da se njihov problem riješi.

„Trenutno imamo situaciju u Ministarstvu da smo nadležni za školu koja faktički ne postoji i maksimalno se svi trudimo da djelujemo tako da se olakša đacima, roditeljima i nastavnom kadru. Situacija je veoma teška, međutim imamo veliku podršku i Vlade i svih ministarstava koja svojim djelovanjem mogu pomoći da se taj problem riješi“, smatra Stevović.

Kazala je da je u toku izrada projektne dokumentacije, a finansijska sredstva u ovom slučaju nijesu problem.

„U prošlosti se pokazalo da je davanje obećanja stvarno loš put, jer nam cilj nije ulivanje bilo kakve lažne nade, nego realnih projekcija, a u ovom trenutku to je nemoguće“, rekla je Stevović.

Gdje se seli dio đaka iz Oktoiha?

Kada je riječ o problemu OŠ Oktoih, državna sekretarka navodi da su roditelji predložili da se određen broj odjeljenja izmjesti i trenutno su u pregovorima gdje bi taj prostor mogao biti.

„Zbog blizine su roditelji na neki način sugerisali da bi najbolje bilo da to bude u OŠ „Vuk Karadžić“ ili Musa Burzan ili u prostoru Srednje stručne škole Sergije Stanić. Uskoro bi trebalo da održimo novi sastanak sa upravom i predstavnicima roditelja, nakon čega ćemo imati više informacija. Ovo je problem koji datira od 2015. godine kada je došlo do prvog prekobrojnog upisa đaka i sa tom praksom se nastavilo. Za sada imamo kao opciju te tri škole, a obavljen je razgovor i sa nadležnima u JU Resursni centar Podgorica, jer i oni imaju određene prostorije. Jedna od opcija je i ono što smo uradili, a to je upućivanje inicijative Upravi za katastar i državnu imovinu i od njih očekujemo odgovor da li država u svom posjedu ima prostor koji bi mogao da posluži namjeni. Po dobijanju tih informacija imaćemo presjek stanja koje su opcije realne i ostvarive“, kaže Stevović.

Nakon toga, kako kaže, biće organizovan sastanak sa upravom i roditeljima kako bi zajednički došli do rješenja.

U planu izgradnja četiri škole

U resoru prosvjete ocjenjuju da je problem prebukiranosti veoma izražen u još nekim podgoričkim školama, poput „Pavle Rovinski“ i „Štampar Makarije“. Naročito je teška situacija u OŠ „Radojica Perović“, koju će od septembra, prema riječima Stevović, pohađati preko 1.900 učenika.

„Ministarstvo je trenutno u pregovorima sa Evropskom investicionom bankom oko nastavka kreditnog aranžmana. U planu je izgradnja četiri škole, tri vrtića i rekonstrukcija deset objekata srednjoškolskog obrazovanja. Uskoro ćemo u dogovoru sa njima imati podatke o tačnim infrastrukturnim projektima koji će se raditi“, rekla je Stevović.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply