Raspisan konkurs za upis u srednje škole, prijave od 27. juna

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola raspisan je danas, a budući srednjoškolci će se prijavljivati elektronskim putem, preko portala www.upisi.edu.me, od 27. do 30. juna.

Kako je saopšteno danas iz Ministarstva prosvjete, na konkurs za školsku 2022/2023. godinu prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

„Prijava na konkurs podnosi se 27, 28. i 29. juna (od 0 do 24 časa) i 30. juna (do 15 časova), elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi“, navodi se u konkursu.

Dodaje se da će rang lista biti objavljena na oglasnoj tabli škole i sadrži za svakog kandidata: ime, ime roditelja, odnosno staratelja, prezime, ostvareni broj bodova pojedinačno po kriterijumima koji se vrednuju za upis i ostvareni ukupan broj bodova.

Konačna rang lista kandidata za upis objavljuje se takođe na oglasnoj tabli škole najkasnije do 4. jula 2022. godine. Nakon toga, učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.

Kako se navodi u konkursu, učenici koji se upisuju u I razred srednjih škola oslobođeni su od plaćanja administrativne takse, u skladu sa članom 18 Zakona o administrativnim taksama.

Konkurs možete naći na ovom LINKU.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva prosvjete, za narednu školsku godinu u crnogorskim srednjoškolskim ustanovama ima mjesta za 8.867 novih đaka. Osnovnu školu ove godine je završilo 7.349 učenika.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply