Nakon devet mjeseci osnovan novi Nacionalni savjet za obrazovanje

Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Nacionalnog savjeta za obrazovanje koji čini 21 član, a bira se na period od četiri godine. Nakon što je članovima bivšeg Nacionalnog savjeta istekao mandat još u septembru prošle godine, Crna Gora je devet mjeseci bila bez tijela čiji je zadatak da odlučuje o najvažnijim pitanjima iz oblasti obrazovanja.

Kako se navodi u odluci Vlade, Nacionalni savjet za obrazovanje osniva se radi odlučivanja o stručnim pitanjima i za stručnu pomoć u postupku donošenja odluka i pripreme propisa iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja, srednjeg obrazovanja i vaspitanja, vaspitanja i obrazovanja djece i mladih sa posebnim obrazovnim potrebama i vaspitanja u domovima učenika.

Predsjednik novog Savjeta je prof. dr Saša Raičević (Univerzitet Crne Gore), dok su članovi prof. dr Dijana Vučković (Univerzitet Crne Gore), doc. dr Maja Delibašić (Univerzitet Mediteran), Rajko Novićević (Univerzitet Adriatik), Mara Šćepanović (Univerzitet Crne Gore), prof. dr Mira Vučeljić (Univerzitet Crne Gore), doc. dr Goran Radonjić (Univerzitet Crne Gore), Dragoljub Bulatović (Privredna komora Crne Gore), Ana Marković (Unija poslodavaca Crne Gore), Oliver Jakovljević (Sindikat prosvjete Crne Gore), Duško Rajković (Centar za stručno obrazovanje), Milutin Vučinić (Zavod za zapošljavanje Crne Gore), mr Olivera Leković (Prosvjetna zajednica Crne Gore), Amina Bahović (Unija srednjoškolaca Crne Gore), Đurđa Đukić (JPU ,,Radmila Nedić“), Dragan Bubanja (JU Gimnazija ,,Panto Mališić“), Svetlana Zakovšek, (JU Dom učenika i studenata). U Nacionalnom savjetu su i četiri predstavnika Ministarstva prosvjete: Aleksandra Lalević, dr Rrok Gjolaj, Gordana Bošković i Slavica Leković.

U odluci o osnivanju se navodi da se sredstva za rad Savjeta obezbjeđuju iz Budžeta Crne Gore, a naknada za rad članova i njegovih radnih tijela utvrđuje se posebnim aktom organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete u skladu sa zakonom kojim se uređuje zarada, naknada zarade i druga primanja zaposlenih u javnom sektoru.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply