Milatović: Novca za naknade ima, a dokument koji je usvojila Vlada je obavezujući

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, tokom čijeg mandata je i najavljeno da će sve bebe rođene u ovoj godini dobiti jednokratne naknade u iznosu od 1.000 ili 500 eura, smatra da ne postoji nijedan smislen razlog zbog kojeg to ne bi bilo ostvareno, a Vladu na to obavezuje i dokument usvojen na sjednici 31. marta.

U aktu, objavljenom 8. aprila, navodi se da je Vlada na sjednici razmatrala Informaciju o potrebi uvođenja jednokratnog novčanog davanja za novorođenčad, koju je dostavilo Ministarstvo ekonomskog razvoja, i usvojila je. Drugi zaključak glasi da se zadužuje Ministarstvo ekonomskog razvoja da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, pripremi uputstvo za realizaciju mjere jednokratno novčano davanje za novorođenčad. Vlada je takođe, kako se navodi u trećem zaključku, dala saglasnost da se sredstva potrebna za realizaciju mjere iz tačke 2. ovih zaključaka obezbijede iz tekuće budžetske rezerve, preusmjeravanjem na odgovarajuće pozicije shodno specifikaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Milatović tvrdi da je 28. aprila, kada je Crna Gora dobila novi Vladu, već bila osmišljena i završena sva procedura oko primjene ove mjere i da su apsurdni svi razlozi koje sada nadležni navode u obraćanju roditeljima dok očekuju obećane naknade.

Prema njegovim riječima, Informacija koju je Vlada usvojila je svojevrsni nalog, u zaključcima su navedena jasna zaduženja i saglasnosti i to je nešto što obavezuje članove Vlade, bez obzira na promjene u vladajućoj strukturi i nove predstavnike.

„Taj dokument je obavezujući sve dok Vlada ne donese novi kojim bi poništila već usvojene zaključke. Ukoliko ne žele da sprovedu najavljene mjere o naknadama za novorođenčad moraju takvu odluku i formalizovati“, smatra Milatović.

Iako se to nije za sada desilo, jedine zvanične informacije o naknadama za bebe stigle su juče iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, kada je, na sjednici skupštinskog Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, ministar Admir Adrović poručio da novca za ovaj vid jednokratnih davanja nema.

Osim toga što je najavio da će tek poslije rebalansa budžeta znati da li je moguće obezbijediti sredstva za tu namjenu, Adrović je rekao da postoji još nešto što ih brine kada je riječ o naknadama za bebe. Pojasnio je da nijesu sigurni ni da li je isplata naknada, najavljenih još u martu, moguća zbog primjene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja. S obzirom na to da je riječ o jednokratnim novčanim davanjima, čija isplata nije dozvoljena uoči izbora, očekuje, kako je rekao Adrović, mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije. 

Milatović ocjenjuje da je i to samo još jedan nesmislen argument aktuelne Vlade.

„Nije sporno to da treba poštovati Zakon, ali odredbe na koje se pozivaju sada ne odnose se na ovu vrstu naknada, jer je jasno da nije riječ o bilo kakvim zloupotrebama u političke svrhe“, ističe Milatović, podsjećajući da je u aprilu u okviru podsticajnih mjera 20.000 poljoprivrednih proizvođača dobilo vaučere u iznosu od po 200 eura.

To je, kako navodi, samo jedan od primjera podrške građanima, koja je realizovana u ovoj godini, a takođe je bila jednokratna mjera.

Nerealnim smatra i tvrdnje ministra Adrovića da novca za naknade za bebe nema i da će znati da li će biti uslova da se realizuje najavljeno tek nakon rebalansa budžeta.  

„U situaciji smo da Crna Gora može da servisira povećanje državnog aparata, u okviru kojih, između ostalog, potpredsjednici imaju po pet savjetnika, imenovano je 12 državnih sekretara… Na godišnjem nivou izdaci po tom osnovu su oko milion eura. Takođe, ako se pola miliona preusmjerava za rad službe predsjednika, ako mjesečno službena putovanja koštaju milion i po, besmisleno je govoriti o tome da novca za naknade za bebe nema“, smatra Milatović, dodajući da je prva procjena bila da za naknade za bebe u 2022. godini treba izdvojiti oko četiri miliona eura.

Napominje da se budžet trenutno puni dinamikom koja je mnogo bolja od planirane, pa nijesu jasne ni logične, kako dodaje, ni najave rebalansa. 

Bivši državni sekretar u ranijem Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović tvrdi takođe da novca za naknade ima.

„Treba naglasiti da je čista laž da novca za novorođenčad nema. Opredijeljen je za te namjene, a prihodi budžeta su već u aprilu bili 70 miliona eura iznad plana, sada već iznad 100 miliona eura. Ne zavaravajte narod, na šta trošite novac ako nećete na novorođenčad“, poručio je Odović.

Prema odluci, koju je 25. marta najavio Milatović, a Vlada usvojila nekoliko dana kasnije, sve bebe rođene ove godine u nekoj od 17 opština u kojima je negativan prirodni priraštaj zabilježen 2020. treba da dobiju naknadu od 1.000 eura. Za novorođenčad u ostalim opštinama biće obezbijeđeno po 500 eura.

Za sada bez dodatnih objašnjenja

Od 28. aprila, kada je Crna Gora dobila novu Vladu, nadležni nijesu imali odgovor na brojne apele i zahtjeve udruženja Roditelji da saopšte kada će početi isplata naknada. Tim povodom, obraćali smo se Ministarstvu ekonomskog razvoja, Ministrstvu rada i socijalnog straranja, Ministarstvu finansija i premijeru. Odgovor od nadležnih nijesmo dobili ni nakon dvadeset dana.

Nakon što smo juče od ministra rada i socijalnog staranja u Skupštini čuli da nema novca za naknade za novorođenčad, udruženje Roditelji se opet obratilo ministrima finansija i rada i socijalnog staranja, tražeći hitan sastanak gdje bi nam vrlo jasno ukazali šta roditelji mogu da očekuju i u kojim rokovima.

Danas smo dobili odgovor od Ministarstva finansija da je to u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su nam kazali da je ministar juče u Skupštini dao obrazloženje na tu temu i da sada nema više šta da doda.

Ne ulazeći u to da li je ta naknada trebalo da služi svrsi – podršci natalitetu i je li bila populistička ili ne, jer je već najavljena i najavila je Vlada ove države, sada tražimo da ispune roditeljima ono što su i obećali.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply