Đaci u Dacićima još čekaju sanaciju škole uništene u požaru prije dvije godine

Printscreen RTCG

Učenici Osnovne škole u Dacićima kod Rožaja godinama pohađaju nastavu u nehumanim uslovima. Objekat škole koji je uništen u požaru prije više od dvije godine do danas nije rekonstruisan. Roditelji pozivaju nadležne da što prije riješe taj problem, jer će u protivnom organizovati protest.

Dvadeset četiri učenika škole u rožajskom selu Daciće kraj školske godine dočekali su u neuslovnim prostorijama. U požarima koji su prije dvije godine uništili preko 160 hektara šuma stradao je i objekat jedine obrazovne ustanova u toj opštini u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku.

„Ja imam dvoje djece u školi. Kao što vidite, škola je zapaljena, male su učionice, dosta je teško”, kaže roditelj Redža Dacić.

Direktor OŠ “Daciće” Šefćet Dacić kazao je da su prostorije veličine od 7 do 9, 10 metara kvadratnih metara i ne ispunjavaju elementarne uslove za izvođenje nastave.

“Nastava se trenutno izvodi u objektu ambulante i u jednoj prostoriji škole koja nije bila u potpunosti oštećena, pa je nekom manjom investicijom preuređena i osposobljena za rad”, kažao je Dacić.

Predsjednik Školskog odbora Ali Daci ističe da su upravo završili jednu tešku školsku godinu, gdje su predavanja održali u jednom objektu koji ne zaslužuje da bude škola, niti ispunjava uslove za školu, s tim što su učenici i nastavnici bili redovni u nastavi, ali u jako lošim uslovima.

Adem Dacić, predsjednik MZ Daciće, kaže da je sramota da nam djeca u 21. vijeku idu u ovakvu školu.

„Pozivam premijera, ministra prosvjete i potpredsjednika Vlade da obiđu ovu školu i da izađu u susret i da nam daju odgovor zbog čega ne počinje izgradnja objekta“, kaže Dacić.

Printscreen RTCG

Iz Ministarstva prosvjete su za portal RTCG kazali da je Uprava javnih radova u 2021. godini upodobila administrativne uslove u pravcu adaptacije objekta, te da ih je izvođač radova obavijestio da će sa izvođenjem radova početi u toku narednih dana. Napominju i da je bilo planirano da radovi počnu u oktobru minule godine, ali da su zbog loših vremenskih prilika odloženi.

„U usmenoj formi smo ovih dana dobili informacije da će radovi početi narednih dana, ali narednih dana to je neodređeno i ja zaista imam sumnje u to da li će ustvari se nešto pokrenuti po tom pitanju”, kaže direktor škole.

Redža Dacić navodi da od obećanja „danas, sjutra“ do sada  nijesu vidjeli ništa.

Sumnjičav je i Ali Daci, koji podsjeća da se to do sada 100 puta pričalo.

Ukoliko radovi ne započnu narednih dana mještani Dacića najavljuju protest kako bi, ističu, stavili javnosti do znanja da njihova djeca ne mogu nastaviti dalje školovanje u trenutnim uslovima.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply