Hitno izraditi registar djece s autizmom i ozbiljnu strategiju pomoći

Prije nekoliko dana pokrenuta je peticija kojom se od nadležnih traži da hitno pristupe izradi registra djece i odraslih s autizmom. Dostupna je na ovom LINKU, gdje svojim potpisom možete podržati inicijativu i pomoći da se svima koji se suočavaju sa dijagnozom autizma, kao i njihovim porodicama, obezbijedi adekvatna podrška i zdravstvena njega.

Osim toga što u Crnoj Gori ne postoji registar te vrste, pokretači peticije navode da nije poznat ni podatak koji je to broj stručnih lica i organizacija koji se bave pružanjem podrške i pomoći toj ranjivoj kategoriji društva, kao i njihovim roditeljima/starateljima.

Smatraju da je registar potreban da bi se konačno donijela ozbiljna strategija pomoći djeci i roditeljima/starateljima kroz sisteme zdravstva, školstva i socijalne pomoći.

„Za sada u Crnoj Gori postoje samo podaci koji su iz regiona, Evrope i svijeta, a svi smo svjedoci da je vidan porast djece koja imaju neki oblik autizma. Država trenutno nema nijedan ozbiljan mehanizam i strategiju kako bi pružila potrebnu pomoć, naročito pri ranoj intervenciji kada je stručna pomoć najpotrebnija, kao ni za lica koja su navršlila preko 27 godina života. Iz tog razloga, smatramo da je u najkraćem roku potrebno pristupiti izradi registra lica sa autizmom, organizacija i stručnih lica koja se bave oblastima iz spektra autizma. Autizam ne biramo mi, on bira nas! Pokažite svojim potpisom da u ovoj borbi nismo sami“, poručuje pokretač peticije Goran Laković, inače otac djevojčice koja ima autizam.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply