Roditelje i djecu pozivaju na strpljenje

Foto: gov.me

Grupa roditelja i njihove djece koja pohađaju podgoričku OŠ „Vladimir Nazor“ okupila se danas ispred zgrade Vlade, uoči početka sjednice, protestujući zbog odlaganja izgradnje novog školskog objekta. Sa protesta su zatražili od nadležnih da hitno riješe sve probleme zbog kojih izgradnja još nije počela, kao i da nađu rješenje za organizaciju nastave u narednoj školskoj godini. Nakon razgovora sa roditeljima i djecom koje je uveo u zgradu Vlade, premijer Dritan Abazović je na početku sjednice istakao da ih podržavaju svim silama.

„Još jednom apelujem na sva ministarstva da učinimo sve da izgradnja škole počne što prije, a isto tako pozivam roditelje i profesore škole, pa i samu djecu na strpljenje, jer i sami čin početka izgradnje neće značiti da mogu odmah ući u školu, već će trebati određeni vremenski period da se ona kompletira. Radi se o velikom objektu, ali u svakom slučaju prihvatam da se izgubilo godinu i po dana. Ko je odgovoran za to? Sigurno ti što su odgovorni nijesu ovdje“, poručio je Abazović koji je u tom periodu bio na mjestu potpredsjednika Vlade.

Uz napomenu da ipak ne žele da sada svaljuju krivicu, on je naveo da je intencija da djeca što je prije moguće dobiju školu.

„Apelujem da se zaista krene u tom pravcu, a da se u međuvrmeenu nađe alternativa da djeca od naredne školske godinu idu bez bilo kakvih restrikcija“, rekao je Abazović.    

Obraćajući se djeci i roditeljima, uoči početka sjednice, on je iskazao “veliko zadovoljstvo” što su došli u Vladu Crne Gore, te poručio da je to njihova kuća i da je mnogo ponosan na njih.

“Volio bih da sva djeca sa ovakvim istim žarom traže da im se izgradi škola zato što znaju da im je škola nešto što im je velika potpora za budući razvoj”, kazao je Abazović.

Okupljenima je poručio da je za nadležne najbitnije da djeca budu bezbjedna.

„U objekte koji su nebezbjedni ne smijemo da vas pustimo. To je razlog zašto je nakon toliko godina nažalost morala da se sruši i mi ćemo učiniti sve što je do nas da što prije dobijete novu školu, veću i komotniju. Nadam se da ćemo dobiti razumijevanje od vaše direktorice, učitelja… I za ovo je potrebno neko vrijeme. Mi se trudimo da sredstva obezbijedimo, nikakav problem neće biti za finansiranje, samo da se završe procedure da bi ona formalno mogla da se radi”, istakao je Abazović.

Vojinović: Početak izgradnje očekujemo u septembru

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da ukoliko sve bude kako su planirali, očekuje da u septembru počne izgradnja nove zgrade OŠ „Vladimir Nazor“.

On je kazao da u potpunosti dijeli stav Abazovića da djeca treba i moraju da imaju školu.

„Jedino što mogu je da izrazim žaljenje što je to u prethodnih 18 mjeseci propalo, na način što se išlo putem obećanja koja u tom trenutku nisu bila moguća i realna i u okviru zakona, rekao je Vojinović.

On je dodao da je imao nekoliko sastanaka sa direktorkom škole i predstavnicima roditelja.

“Ušli smo u proces dobijanja svih mogućih dozvola, novac nije nikakav problem, biće obezbijeđen od strane banke”, poručio je Vojinović.

On je najavio da će naredne nedjelje razgovarati sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, kako bi razmotrili način da se nova škola u Toloišima završi što prije.

Dodao je da je “Bemax uložio donaciju od sedam miliona eura kao poklon djeci te škole” i da će sa njihovim predstavnicima u ponedjeljak poći da obiđe radove.

OŠ „Vladimir Nazor“ je zatvorena u aprilu prošle godine, kada su stručnjaci Građevinskog fakulteta procijenili da školski paviljoni više nijesu bezbjedni za boravak. Početkom godine objekti su porušeni, ali najavljena gradnja novog nije počela ni u martu kada je najavljeno, pa ni sve do danas.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply