Zakon o privremenom izdržavanju djece vraćen na doradu

Poslanici neće ove sedmice diskutovati na plenumu o predloženom zakonu o privremenom izdržavanju djece, kojim će se urediti da država umjesto roditelja redovno plaća alimentaciju, a potom će je naplaćivati od onih koji izbjegavaju tu obavezu. Potrebno je da se doradi taj akt, pa se očekuje da bude usvojen naredne sedmice.

Na sjednici Zakonodavnog odbora kratko se diskutovala o nacrtu zakona o privremenom izdržavanju djece. Sjednica je prekinuta i nastaviće se kada se sačini bolje rješenje.

Poslanik Andrija Popović (LP) kazao je da ima nekih naznaka da je dio zakona o privremenom izdržavanju u koliziji sa drugim zakonima. Rekao je da bi volio da se to ubrzano riješi, da uklone pravnu smetnju kako se ne bi zaustavila primjenu najavljenog akta. Istakao je da je važno da bude u skladu sa Ustavom i ostalim propisima Crne Gore.

Vlatko Šćepanović iz službe Odbora objasnio je u čemu je problem. Rekao je da ukoliko bi se usvojio predloženi zakon imali bi presedan u pravnom sistemu – dva zakona na različite načine uređuju istu materiju. Kazao je da su određene norme u koliziji i da bi primjena najavljenog zakona bila upitna. Dodao je da postoji Porodični zakon koji definiše određena rješenja. Upozorio je da je primjenjivost najavljenog zakona diskutabilna i da se mora naći rješenje, odnosno da treba da pronađu bolju formu.

Poslanica Branka Bošnjak (PzP) rekla je da ne insistiraju, naravno, da se usvoji ono što je ponuđeno, te da su spremni da zajedno dođu do adekvatnog propisa. Najavila je da će se onda dogovoriti sa resornim Ministarstvom, pravnicima Skupštine, da amandmanski djeluju i uklone dileme.

„Da ne napravimo haos u pravnom sistemu“, kazala je Bošnjak.

Ženski klub je predložio zakon. Bošnjak je podsjetila da je njime propisano da treba da se osnuje alimentacioni fond, da je to dugo u najavi, ali da se ne realizuje. Ispričala je da praksa pokazuje kako nakon razvoda brakova, nažalost, roditelji izbjegavaju da plaćaju alimentaciju. Rekla je da djeca najčešće ostaju da žive sa majkom, ali i da ima slučajeva da pripadnu ocu. Kada se ne plaća alimentacija djeca se dovode u stanje siromaštva, navela je Bošnjak. Zato su predložili zakon koji će im pomoći. Država u takvim slučajevima treba da interveniše na način što će preko fonda isplaćivati novac za djecu, a onda će preko zastupnika za imovinska prava to da naplati od dužnika. Bošnjak smatra da je to dobro rješenje, da država ima bolje mehanizme da riješi problem, nego što ga ima samohrani roditelj. Podsjetila je da je neplaćanje alimentacije krivično djelo. U praksi se dešava da se neodgovorni roditelj, koji ne plaća alimentaciju, prijavi, nakon čega on završi nekoliko dana u zatvoru, ali i dalje odbija da izvrši tu obavezu. Kroz ovakve primjere, država je, kako ocjenjuje Bošnjak, pokazala da nije efikasna. Iznijela je podatak kako se i pojedini poslodavci solidarišu sa neplatišama alimentacije, pa im obezbjeđuju potvrde da imaju niža primanja od realnih. Bošnjak je na Odboru kazala da treba svi da se fokusiraju na dijete, da ono ne trpi i da treba da rade za njegovu dobrobit. Komentarisala je da alimentacioni fond može da se finansira kroz više kanala, a jedna od opcija je i kroz donacije.

„Zakon treba da se uvede u pravni sistem Crne Gore. Treba da zaštitimo djecu od neodgovornih roditelja koji ih guraju u siromaštvo“, zaključila je Bošnjak.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply