Kup Uči i igraj: Djeca moraju imati iste mogućnosti za obrazovanje i sport


Sva djeca u Crnoj Gori moraju imati iste mogućnosti za obrazovanje i sport – poruka je koja je upućena nadležnima juče sa Fudbalskog kupa, u organizaciji udruženja Roditelji, na kojem je učestvovalo skoro 400 dječaka i djevojčica iz 12 osnovnih škola sa područja Glavnog grada. Riječ je o završnoj aktivnosti projekta Uči i igraj – Iste mogućnosti obrazovanja i sporta za svu djecu, koji je finansirala UEFA fondacija za djecu.

Osim događaja, koji je organizovan ovog vikenda na stadionu Budućnosti na Starom Aerodromu, u prethodna četiri mjeseca, ukupno 1.200 djece iz 12 osnovnih škola besplatno je treniralo fudbal, dok je 400 đaka iz 11 škola, koji nijesu savladali čitalačke i pisalačke sposobnosti, učestvovalo u dodatnim radionicama čitanja i pisanja. Cilj projekta je upravo promovisanje sporta i socijalizacije djece kroz dodatne vannastavne aktivnosti.

„Pored djeca koja do sada nijesu imala mogućnosti da treniraju neki sport, bili su uključeni i ostali učenici koji su bili zainteresovani. Nije nam bio cilj da izdvajamo bilo koga, nego da se svi zajedno socijalizuju, druže i usvajaju nove vještine kroz sport”, kazala je koordinatorka projekta Tanja Ašanin iz udruženja Roditelji.

Pobjednici kupa su učenici OŠ “Milorad Musa Burzan” čije su obje grupe djece (starija i mlađa) osvojile zlatni pehar i medalje. Na drugom mjestu, u obje grupe, su bili đaci OŠ “Vuk Karadžić”, a na trećem OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”. Svi dječaci i djevojčice, koji su učestvovali u kupu, su dobila dresove i patike na poklon. Za regularnost utakmica bilo je zaduženo 4 mladih fudbalskih sudija: Milica Radulović, Jovana Ceklić, Bojan Stojanović i Danilo Spasojević.

Projekat Uči i igraj biće završen krajem školske godine. Ašanin je kazala da su utisci kako nastavnika koji sprovode aktivnosti, tako i volontera i djece koja su uključena, veoma pozitivni.

“Pokazalo se da im je bila potrebna ovakva dodatna podrška”, dodala je ona.

Cilj udruženja Roditelji je da sva djeca imaju iste mogućnosti za obrazovanje i sport, odnosno da se kroz ovakve aktivnosti osnažuju oni kojima je potrebna dodatna podrška da bi savladali školsko gradivo.

Koordinatorka Grupe za socijalnu podršku, Biljana Popović podsjetila je da udruženje Roditelji već godinama realizuje različite projekte podrške za djecu i često se sa najmlađima razgovara o tome šta bi voljeli da budu kad porastu.

„Bude u tim željama puno učiteljica, ljekara, fudbalera, pilota, košarkaša…  ali, za veliki broj djece, prvenstveno onih iz socijalno ugroženijih porodica, sa zdravstvenim poteškoćama, djevojčica, pripadnika RE populacije, te želje se nikada ne ostvare. Iako podjednako vrijedni i talentovani kao njihovi vršnjaci, često nemaju mogućnosti da završe ni srednju školu, nemaju mogućnosti da treniraju nijedan sport.  I to ne smijemo dozvoliti. Mi tražimo da sva djeca u Crnoj Gori imaju iste mogućnosti za obrazovanje i sport. To je snažna poruka koju je projekat Uči i Igraj juče prenio svim institucijama nadležnim za djecu. Čekamo njihov odgovor“, poručila je Popović.


Jedan od nastavnika fizičkog vaspitanja koji su bili uključeni u projekat, Stefan Tomović navodi da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je njegova škola učestvovala, a uspjeh svih aktivnosti najbolje potvrđuju osmjesi na dječijim licima.

“Volio bih da bude više ovakvih stvari i da uključimo što više djece, jer smatram da je to veoma značajno za njih i za razvoj njihove ličnosti.“

Za većinu djece koja su se okupila juče na stadionu Budućnosti bile su to prve utakmice.
Djevojčica Alma bi voljela, kako kaže, da se treninzi i dalje nastave.
„Lijepo smo se i družili, pored toga što smo se igrali fudbal. Ovo mi je prva utakmica“, kaže Alma.


Osim UEFA fondacije za djecu, koja finansira projekat, partneri jučerašnjeg događaja bili su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Ministarstvo sporta i mladih, Fudbalski savez Crne Gore i Fudbalski klub Budućnost. Za svu djecu koja su učestvovala u turniru obezbijeđeni su besplatni dresovi i patike.

Kako bi djeca uživala u cjelodnevnom događaju sa vršnjacima, događaju su se pridružili i prijatelji: Ledo Podgorica, Multisport Akademija Mayer i Fudbalski klub Ribnica koji su obezbijedili sladolede i dodatnu opremu. Aktivnosti tokom projekta su realizovane u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply