Nevjerovatna priča iz Splita: Rođene četvorke, a nijesu blizanci

Prvog dana juna, dvadesetdevotogodišnja Splićanka rodila je četiri bebe – tri dječaka i djevojčicu, koji nijesu blizanci. Svaka beba imala je tokom trudnoće sopstvenu posteljicu, što je, prema rečima hrvatskih ljekara, rijetkost. Takvi slučajevi se, kako kažu, dešavaju jednom u deset godina.

„U pitanju je četvorojajčana trudnoća, što je najbolja varijanta za bebe, mnogo bolja nego kada bebe dijele posteljicu”, rekao je Marko Dražen Mimica, direktor Klinike za ženske bolesti i porode Kliničko-bolničkog centra Split na konferenciji za novinare.

Novorođene bebe su težine između 1.400 i 1.500 grama i dužine 40 centimetara.

Posljednji put u Hrvatskoj, tako nešto dogodilo se takođe u Splitu prije četvrt vijeka.

„Čim su četvorke to je već rijedak slučaj, jer mi kao vrsta nijesmo predviđeni da rađamo četiri djeteta pa su te trudnoće od početka rizične i treba ih posebno nadgledati u skladu sa svim što medicina danas pruža”, kazao je Mimica.

Dodao je da djeca u ovakvoj trudnoći ne bi preživjela da medicina nije napredovala.

Posljednja dva mjeseca ova dvadesetdevetogodišnjakinja održavala je trudnoću u bolnici. Zatrudnjela je prirodnim putem, a porodila se carskim rezom.

„Sve je prošlo dobro”, rekao je njen otac Damir Banovac.

Dodaje da ni tokom trudnoće nije bilo problema.

Za BBC na srpskom on je rekao da se njegova ćerka dobro osjeća.

„Bilo je dobro i biće još bolje, naročito kada dođu doma i kada ih budemo vidjeli. To će biti još slađe, radujemo se, veselimo se i evo malo proslavljamo, pripremamo feštu”, kazao je Banovac.

Njegova ćerka, koja za sada ne želi da daje izjave za medije, već ima četvorogodišnju ćerku, koja se raduje dolasku braće i sestre.

„Ranije su rođeni, što znači da su rizična djeca, ali za sada nemaju nekih većih komplikacija”, objašnjava doktor Mimica.

Višeplodna trudnoća znači da se u ženskom telu razvija više od jednog ploda.

Najučestalija pojava jeste blizanačka trudnoća, rjeđe se dešava da žena nosi tri ploda, dok su četvorke i petorke izuzetno rijetki slučajevi. Trojke spontano nastaju jednom u 10.000 trudnoća.

Takve trudnoće se obično završavaju između 32. i 34. nedelje, a prosječna težina ploda je oko 1.800 grama.

Četvorostruka i trudnoća sa pet i više plodova su veoma rijetke. Kod takvih trudnoća, karakteristično je to da se predlaže smanjenje embriona u prva tri mjeseca trudnoće kako bi se trudnoća svela na dva ploda. Izvodi se u periodu između 10 – 13. nedjelje.

Učestalost ovih trudnoća u većini evropskih zemalja se kreće od 0,7 do 1,5 odsto, ali se to znatno promijenilo razvojem medicine.

Glavni faktori usljed kojih se višeplodna trudnoća može javiti jesu geni, postojanje dvije materice i prestanak korišćenja kontraceptivnih pilula.

Uglavnom se javlja kod žena starosti od 30 do 35 godina.

Izvor: www.bbc.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply