Neizvjesno otvaranje škole u Tološima u septembru

Izgradnja osnovne škole u Tološima biće završena u avgustu ove godine, ali je neizvjesno da li će đaci od septembra pohađati nastavu u tom objektu. Predstoji njegovo opremanje, priključenje na vodovodnu i elektro mrežu, kao i neophodna pravna procedura oko osnivanja obrazovno – vaspitne ustanove i upisa djece. Donatori objekta u Tološima, kompanija Bemax i porodica Ubović, završiće, kako kažu, radove u avgustu, ali zbog kratkih rokova ipak neće biti u mogućnosti da opreme objekat, što je ranije najavljivano. Oni kažu da opremanje nije predviđeno ni ugovorom.

„Iako opremanje objekta nije naša ugovorna obaveza bili smo veoma raspoloženi da obezbijedimo donaciju i za taj dio posla. To naravno nije nešto što smo mogli raditi na svoju ruku, bez instrukcija Ministarstva i poštovanja standarda, a na vrijeme smo im se obratili tim povodom. Prvi i posljednji sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete imali smo, po dolasku novog ministra, tek sredinom maja, kada smo im i saopštili da zbog kratkih rokova ne možemo opremiti objekat“, navodi Jovana Vuksanović, inženjerka iz kompanije Bemax.

Prema njenim riječima, radovi na izgradnji se realizuju predviđenom dinamikom i biće ispunjene sve ugovorne obaveze i rokovi. Na svečanosti povodom početka gradnje najavljeno je da će objekat biti potpuno završen i opremljen do početka nove školske godine, a projektovan je da primi 1.200 djece.

„U školi je predviđeno 15 matičnih učionica, pet predmetnih učionica, dvije učionice za informatiku i pet specijalizovanih učionica sa pripadajućim kabinetima. Fiskulturna sala je predviđena za odigravanje rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica. Kapacitet tribina sale je 494 mjesta od čega je 204 fiksnih mjesta, a 290 mjesta u sklopu teleskopskih tribina“, kazala je Vuksanović.

Ona je podsjetila na probleme u komunikaciji sa predstavnicima bivše Vlade. Uprkos brojnim apelima i zahtjevima kako donatora, tako i Glavnog grada, prvi sastanak u Ministarstvu prosvjete organizovan je tek prije dvadesetak dana.  

„Zbog svega toga, ostalo je jako malo vremena do početka nove školske godine, a nadležni iz Vlade bi trebalo najbolje da znaju koliko je vremena potrebno za određene procedure i aktivnosti. Bili smo veoma zainteresovani da obezbijedimo i nabavku opreme, iako to nije ugovorom precizirano, ali kako na vrijeme nijesmo dobili povratne informacije iz Ministarstva, prinuđeni smo da od toga odustanemo. O tome smo na sastanku i obavijestili nadležne iz tog resora“, ističe Vuksanović.    

Prema njenim riječima, odgovornost što opremanje škole nije uključeno u donaciju snosi isključivo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kamen temeljac za izgradnju škole položen je u maju prošle godine, a projekat je vrijedan više od sedam miliona eura. Kompanija Bemax i porodica Ubović donirali su ovaj vrijedan projekat u znak sjećanja na Novku Ubović, jednu od najistaknutijih prosvjetnih radnica i dobitnicu najvažnijih priznanja iz oblasti obrazovanja.

Od 1. aprila, kada je počeo upis djece u prvi razred osnovne škole, više roditelja nam se obratilo, tražeći informaciju da li će nova škola početi sa radom u septembru. Uvidjevši da ove ustanove nema na spisku dostupnom za upis preko portala upisi.edu.me, pokušali su bezuspješno da od nadležnih dobiju te informacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply