Otvorena izložba Podgorica – grad knjige

Na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” danas je otvorena izložba Podgorica – grad knjige, koju čine likovni radovi učenika osnovnih škola.

U okviru likovnog konkursa na temu Podgorica – grad knjige pristiglo je stotinu radova učenika podgoričkih, ali i škola iz drugih crnogorskih opština.

“Na konkurs su pristigli radovi koji prikazuju zelenu Podgoricu sa različitim mjestima za čitanje, zatim radovi sa simbolima Podgorice, crteži naše Biblioteke, književni likovi i heroji u našem gradu i još mnogo toga. U saradnji sa NLB bankom, Biblioteka je obezbijedila vrijedne nagrade za prva tri pobjednička rada, te specijalne nagrade za pohvalne radove, al i poklone za sve učesnike konkursa”, saopšteno je iz Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.

Prvo mjesto na konkursu osvojila je Tara Simonović iz OŠ Oktoih, drugo mjesto Ksenija Vujačić iz OŠ “Vlado Milić”, a treće mjesto Lana Šaban iz OŠ “Maksim Gorki”.

Biblioteka ove godine realizuje kampanju pod nazivom Podgorica – grad knjige, koja ima za cilj da sve sugrađane podstakne na ljubav prema knjizi i čitanju. U okviru ove kampanje do sada je organizovano mnoštvo programa i aktivnosti – gostovanje pisaca iz inostranstva i regiona (Turska, Italija, Rumunija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), autorske i književne večeri, izložbe knjiga, tematske tribune Riječ o Podgorici.

“Posebna pažnja posvećuje se aktivnostima za mlade i djecu – interaktivnim, edukativnim i kreativnim radionicama, literarnim i likovnim konkursima, dramskom čitanju književnih djela, recitatorskim večerima. Osim toga, Narodna biblioteka je do sada objavila više publikacija, a neke od njih uključuju monografiju Žene Crne Gore, monografiju Crnojevići – treća crnogorska dinastija, reprint izdanje Baroni di Makaroni i Knez de Majonez, studiju o prevodilaštvu, stručna literatura Praktična metodika književnoga odgoja i obrazovanja, autora Jakova Sabljića, studiju Od Podgorice ka Cetinju, Slobodana Boba Čukića i druge”, naveli su iz Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”. Sve programe i aktivnosti Biblioteke zainteresovani mogu pratiti na vebsajtu ustanove, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply