Program Brižne porodice okupio još jednu grupu roditelja iz Tivta: Edukativno i emotivno iskustvo

Grupa roditelja iz Tivta, koji imaju djecu uzrasta od 2 do 9 godina, uspješno je završila prošlog mjeseca besplatni dvanaestonedjeljni program roditeljstva Brižne porodice, koje udruženje Roditelji sprovodi u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori.

Drugi ciklus programa koji organizujemo u ovom gradu okupio je devet roditelja, a realizovan je u saradnji sa JU Gradska biblioteka Tivat. U prvom ciklusu naš partner je bila tivatska Opština, a program je podržala kompanija Porto Montenegro, koja je obezbijedila tehničku opremu neophodnu za rad.

Roditelji iz Tivta ne kriju zadovoljstvo zbog svega onoga što im je program pružio. Jedna od polaznica, Jelena ističe da joj je program Brižne porodice pomogao da vrijeme sa svojim dječakom sada provodi kvalitetnije.

„Ja sam više prisutna, pri tom ne mislim na fizičko prisustvo, a on je postao zadovoljan i mnogo poslušniji dječak“, kaže Jelena.

Duška priznaje da je oduvijek imala ubjeđenje da postoje metode pomoću kojih možete podizati i vaspitavati djecu, a da to nijesu prut, batine i vika.

„Ovaj program mi je dao te alate, ali i obavezu da prenosim znanje. Svijeća je upaljena“, ističe Duška.

Njena sugrađanka Vesna navodi da joj je bilo veliko zadovoljstvo da pohađa program sa mamama koje su spremne, kao i ona, da nauče kako bolje i kvalitetnije da izgrade odnos sa djecom, ali posredno i sa partnerom i da tako mijenjaju svijet na bolje.

„Kroz program sam upoznala divne voditeljke, Ivanu i Katarinu,  koje su nam punile jedra pozitivnom energijom da sigurno i osnaženo stignemo u luku sa našom djecom“, rekla je Vesna.    

Da je pohađanje programa bilo veoma edukativno, ali i emotivno iskustvo potvrđuje i mama Marija.

„Naučila sam da se pohvale ne podrazumijevaju, nego ih je potrebno reći. Naučila sam i šta je zapravo kvalitetno provedeno vrijeme sa djetetom. Svjesnija sam njihovih osjećanja i koliko sam ih nekad, možda nesvjesno, povrijedila. Osim toga, svjesnija sami sebe i toga da treba da budem sebi prijatelj i da zaslužujem i ja nekad pohvalu i nagradu. Kroz ovaj program upoznala sam i predivne žene koje su učinile da se osjećam prihvaćeno, sigurno i da imam ogromnu podršku“, ističe Marija.  

Program Brižne porodice namijenjen je roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Program u Tivtu vode psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović.

Program Brižne porodice se realizuje u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi u toku trajanja programa. Na takav način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Brižne porodice je program koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Na radionicama roditelji u grupi rade na konkretnim situacijama, koje im je onda samim tim lakše da izvedu kasnije kod kuće, sa djecom.

Dobijaju konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju izdvajanje dodatnog vremena, već se odnose na situacije koje se već događaju i sastavni su dio svakodnevice.

Program Brižne porodice udruženje Roditelji sprovodi već petu godinu, a do sada su, osim u Tivtu, organizovane grupe u Podgorici i Nikšiću. 

Program je nastao kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply