Od sjutra elektronski upis u javne predškolske ustanove

Elektronski upis djece u javne predškolske ustanove za školsku 2022/23. godinu, putem portala www.upisi.edu.me, počinje sjutra, 25. maja, a trajaće do 15. juna.

Iz Ministarstva prosvjete danas je saopšteno da se prijave odnose na djecu koja se prvi put upisuju u ustanovu ili one koji su tokom školske 2021/2022. godine bili ispisani iz vrtića.

„Djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja smatraće se upisanim od 1. septembra. Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja se na istoj adresi kao i upis u osnovne škole, što roditeljima ili starateljima olakšava proceduru, bez čekanja u redovima i dolaska u ustanovu“, navodi se u saopštenju.

Portal će biti dostupan u bilo koje doba dana i noći, a procedura zahtijeva samo unošenje matičnog broja djeteta, čime se iz baze podataka povlače ostali potrebni podaci kao što je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad… Ukoliko roditelj ili staratelj nije u mogućnosti da dijete upiše elektronski, postoji mogućnost da se to uradi neposredno u ustanovi.

Zaključivanje ugovora o međusobnim pravima i obavezama između roditelja i ustanove obaviće se naknadno.

Iz resora prosvjete navode da se ovogodišnja kampanja upisa sve djece odvija u svakoj lokalnoj sredini u skladu sa programom ustanove i dio je projekta “Dostupno, kvalitetno i pravično rano učenje za svu djecu u Crnoj Gori”, koji realizuje Ministarstvo prosvjete u saradnji sa UNICEF-om.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply