U utorak protest roditelja đaka OŠ Oktoih

Roditelji đaka podgoričke Osnovne škole Oktoih okupiće se u utorak, 24. maja u 19 časova, u dvorištu škole, u znak protesta zbog najava da će, zbog nedovoljnih prostornih kapaciteta, od septembra nastava biti organizovana u tri smjene, od 7 do čak 20 časova.

Od nadležnih u Ministarstvu očekuju da će konačno uvažiti zahtjev uprave OŠ Oktoih da se dogradi prostor sa šest učionica, što bi bar donekle umanjilo probleme ove ustanove i omogućilo da rade u dvije smjene.

Kako je za portal Roditelji.me kazala predsjednica Savjeta roditelja Nađa Ljiljanić, sa upravom škole su se više puta obraćali Ministarstvu prosvjete i Glavnom gradu, tražeći da reaguju i riješe ovaj problem.

„Uprava se obraćala Ministarstvu nekoliko puta još od septembra, tražeći da se odobri dogradnja objekta, ali odgovor još nijesmo dobili. Nedavno smo uputili i zahtjev da predstavnike uprave škole i roditelja primi novi ministar prosvjete, ali ni to se još nije desilo“, kazala je Ljiljanić.

Podsjeća da škola već neko vrijeme funkcioniše u vanrednim uslovima, te da je ove godine aktuelan i problem sa upisom prvaka, pa su mnoga djeca još na listi čekanja.

Đaci i nastavnici, kako navode iz Savjeta roditelja, rade u otežanim uslovima, a od septembra, kada časovi budu trajali po 45 minuta, neće moći da se organizuju ni dodatna i dopunska nastava, a ni neke vannastavne aktivnosti.

„Ne želimo da čekamo septembar i početak nove školske godine, pa da se bavimo ovim problemom. Tada će biti već kasno, jer ćemo doći u situaciju da remetimo nastavni proces, što nam svakako nije namjera. Mi samo želimo nesmetan rad za našu djecu i njihove nastavnike. Ukoliko bi Ministarstvo odobrilo zahtjev uprave i obezbijedilo da se dogradi šest učionica, situacija bi bila mnogo povoljnija, pa bi i nastava mogla da se organizuje u dvije smjene i da se časovi završe u neko prihvatljivo vrijeme, oko 17.30 sati, kako je to bilo i ranije“, objašnjava Ljiljanić.

Ona je najavila da će, ukoliko, nakon okupljanja zakazanog za utorak u dvorištu škole, izostane reakcija nadležnih, roditelji organizovati protest ispred Ministarstva prosvjete. 

Osim obraćanja Ministarstvu, Savjet roditelja OŠ „Oktoih“ zatražio je podršku i od Glavnog grada. Smatraju da i lokalna vlast može preduzeti određene korake kako bi se riješio ovaj problem.

„Važno je da zajedničkim snagama dođemo do rješenja. Glavni grad bi trebalo da prati priliv stanovništva u naseljima i da na osnovu toga, u komunikaciji sa nadležnima iz Vlade, iznalazi neka rješenja. Konkretno, u slučaju škole Oktoih, ako nije moguće odmah obezbijediti finansije i dograditi nove učionice, Glavni grad bi mogao da ustupi neki prostor u blizini, koji bi koristili za nastavu. U opticaju je i varijanta da taj objekat ne bude blizu škole, ali da se za djecu koja bi tamo privremeno pohađala nastavu obezbijedi prevoz“, navodi Ljiljanić i dodaje da su zadovoljni dosadašnjom dobrom saradnjom sa gradskim službama kada je riječ o uređenju prostora oko škole.

Prebukiranost obrazovnih ustanova na Zabjelu problem je koji je sve izraženiji zbog povećanog broja stanovnika i izgradnje niza stambenih blokova na tom području.

Gradnja nove škole najavljena je još 2019. godine, kada je iz resora prosvjete saopšteno da će taj objekat, uz još nekoliko, biti građen iz sredstava obezbijeđenih kreditom sa Evropskom investicionom bankom. Prema tadašnjem planu, od iznosa od 40 miliona eura trebalo je da nove škole dobiju naselja Zabjelo, Siti kvart i Karabuško polje. Osim toga, planirana je tada bila i izgradnja nove gimnazije.

Početkom godine iz Ministarstva je saopšteno da je novac za izgradnju nove škole na Zabjelu, površine 4.300 kvadrata, obezbijeđen kapitalnim budžetom za ovu godinu. Osim objekta na Zabjelu, na spisku planiranih investicija resora prosvjete je još 16 vrtića i sedam škola. Navedeni iznos za novu školu na Zabjelu, prema Budžetu, je svega 42.852 eura. 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply