Proslavljen Dan porodice: Porodica Fest okupio izuzetno veliki broj roditelja

Više desetina hiljada roditelja i djece iz više gradova Crne Gore proslavilo je u subotu u parku ispred dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici, Međunarodni dan porodice u toku četvrtog izdanja festivala roditeljstva, Porodica Fest. Ovaj praznik u svijetu se obilježava 15. maja.

Za porodice je organizovan program sa preko 70 sadržaja, a na momente se činilo da je jedna od najljepših zelenih oaza u Podgorici bila mala za sve ono što je bilo upriličeno s obzirom na to da su sve zone vrvile od razdragane djece. 

Đorđe Cmiljanić/Radojica Ivanović

Festival je svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Glavnog grada, Slađana Vujačić. Ona je  kazala da je važno da postoje događaji koji pružaju kvalitetne sadržaje za djecu i roditelja kao i da se lokalna uprava trudi da povećanjem broja parkova i igrališta obezbijedi što više prostora da članovi porodice provode vrijeme u napolju. Građanima je poručila da iskoriste trenutke koje im pruža Porodica Fest, festival koji slavi radost zajedničkih trenutaka koji nam često nedostaju.

Najveći porodični događaj u zemlji organizovali su udruženje Roditelji i njegovo socijalno preduzeće Kreativa Lab, u partnerstvu sa Glavnim gradom i firmom PG Sound i uz podršku šoping mola Delta City ifirme Kod.io.

Đorđe Cmiljanić/Radojica Ivanović

Oko 60 učesnika je za mališane pripremilo kreativne, edukativne i sportske aktivnosti kao i zabavne sadržaje.

Festival je započeo tradicionalnom promenadom malih biciklista koju je organizovala nevladina organizacija Biciklo.me.

Đorđe Cmiljanić/Radojica Ivanović

U atrijumu ispred dvorca bio je organizovan raznovrstan zabavni program. U prvom dijelu programa nastupio je dječiji hor „Zvjezdice“, ansambl Gradskog pozorišta Podgorica sa lutkarskim performansom „Lutka i njen svijet“ , zatim solisti škole pjevanja „D-moll“, pjevačica Nina Žižić, plesna škola „Beauty“ i učenici Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“. Tokom drugog dijela programa nastupe su imali centar „Don Bosko“, čiji su polaznici održali cirkusku tačku i radionicu, zatim plesači plesne škole „Art Viva Dance“, učenici OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, koji su izveli predstavu „Naopačka priča“, zatim plesni klub „Sonrisa“, a na kraju programa organizovan je bioskop na otvorenom, u saradnji sa Fimskim centrom Crne Gore.

Tokom programa održano je preko 70 kreativnih, edukativnih i sportskih radionica i aktivnosti u okviru 11 tematskih zona.

U okviru Umjetničke zone sadržaje su organizovali: Igračkoteka i razvojni centar, studenti i profesori Fakulteta vizuelnih umjetnosti, muzičarka Milica Milović, kreativna radionica Srećna saksija, škola crtanja Van Gogh i Moj Imaginarijum.

Đorđe Cmiljanić/Radojica Ivanović

U Naučno-istraživačkoj zoni program su organizovali Fondacija za promovisanje nauke PRONA i učitelj Sava Kovačević sa učenicima odjeljenja II-2 iz OŠ „Oktoih“.

U Zoni edukacije i zabave sadržaje su organizovali Centar za zaštitu i proučavanje ptica, animatori Rent a party, Ples uma, biolog Aleksandar Perović, Marina Bokan, Žarko Žabac i klub mladih istraživača OŠ „Radojica Perović“ sa nastavnicama Mirjanom Popović i Bojanom Miranović.

U okviru Čitalačke zone sadržaje su organizovali Čigralište i KS Art Viva Dance, a tokom dana je bila postavljena i otvorena biblioteka knjiga Igračkoteke i razvojnog centra.

U Zoni zdravlja sadržaje su organizovali Glavni grad i Kuća Zdravlja kao i Odsjek za stomatologiju Medicinskog fakulteta Podgorica.

Đorđe Cmiljanić/Radojica Ivanović

U Sportskoj zoni sadržaje su organizovati Sonrisa, Sportsko rekreativno društvo korektivne gimnastike „M&M Iskra“ Podgorica, S3 školica sporta, Akademija plesa Podgorica, GK „Enigma“ Podgorica, rvački klub „Perjanik“, karate klub „Podgorica“ i ŽOK „Morača“.

U Izviđačkoj zoni Savez izviđača Crne Gore je organizovao izviđački dan.

Đorđe Cmiljanić/Radojica Ivanović

U okviru zone Udomi me NVO „Kuća životinja“ je organizovala udomljavanje štenaca i pormociju odgovornog vlasništva nad kućnim ljubimcima dok je NVO Ruka šapi organizovala edukativnu radionicu u popodnevnom dijelu programa.

NTC Centri Crne Gore organizovali su brojne sadržaje u NTC zoni dok je u okviru Eko zone sadržaje pripremila Asocijacija eko vrtića.

U parku je tokom cijelog dana bila postavljena i Piknik zona u kojoj su posjetioci odmarali od brojnih aktivnosti u parku i uživali u porodičnom druženju u prijatnoj hladovini.

Đorđe Cmiljanić/Radojica Ivanović

Osim programa u atrijumu i u zonama, u parku je održan i proljećni maskenbal mališana iz PPU „Maša“, a gosti festivala bili su i vatrogasci Službe za zaštitu i spašavanje Podgorica.

Posjetiocima će se predstaviti SportsStar, Tosama, Amicus Pharma, BrainOBrain, Ecoegg Crna Gora, Twistshake, Neregelia, Osmi Red-D, Cooding Giants, Asocijacija Eko vrtića (PPU Eko vrtić Bambino, PPU Dodo, PPU Zvjezdice), Helen Doron, Mljekara Srna, Glosarij, Nativa, Party Time, Stirodekor&Miona Dekoracije, Plus Mne, Argeta Junior, Leader Kids, Pametni Koraci, PPU Maša, Azeta Bio, Kidsmartbox i Angie&me.

Prezadovoljni smo kako je sve proteklo i presrećni što je toliki broj porodica bio na okupu, zajedno provodeći kvalitetno vrijeme u prirodi. Posebno nas je ispunilo srećom što smo vidjeli zadovoljstvo na njihovim licima, a uputili su nam i brojne pohvale i izrazili želju da ovakve događaje organizujemo više puta godišnje. Zajedno sa svim učesnicima juče smo pomjerili granice i želimo da se zahvalimo svima koji su doprinijeli tome. Do sljedećeg druženja u prirodi!“, poručili su iz udruženja Roditelji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply