Još nije poznato kada počinje prijavljivanje za naknade za novorođenčad

Prijava za jednokratne novčane naknade za bebe rođene u ovoj godini, u iznosu od 1.000 i 500 eura, najavljene u martu, još nije počela, a nadležni za sada nemaju zvanične informacije kada će i na koji način ovaj vid podrške porodicama biti realizovan.

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je 25. marta da će za novorođenčad iz 17 opština, u kojima je 2020. zabilježen negativan prirodni priraštaj, biti opredijeljena naknada od 1.000 eura. Bebe rođene u 2022. iz ostalih opština dobiće, kako je kazao, po 500 eura. Vlada Crne Gore, u prethodnom sazivu, usvojila je na sjednici 31. marta Informaciju o potrebi uvođenja jednokratnog novčanog davanja za novorođenčad i tom prilikom zadužila Ministarstvo ekonomskog razvoja da, u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, pripremi uputstvo za realizaciju ove mjere.

Sudeći prema informacijama koje je portal Roditelji.me dobio prije nekoliko dana iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), još nije poznato kada će prijave početi, a pretpostavljaju, kako su naveli, da će taj posao biti odrađen preko centara za socijalni rad, koji su pod nadležnošću Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U MER-u nijesu imali informaciju ni kada će biti formirana radna grupa, koju je takođe najavio bivši ministar tog resora. Na sastanku održanom sa predstavnicima udruženja Roditelji početkom aprila, on je kazao da će, u cilju kreiranja boljeg ekonomskog, obrazovnog, balansa radnog i poslovnog života i socijalnog ambijenta za roditelje i djecu, biti formirana međuresorna radna grupa, koja će detaljno analizirati stanje i dati jasne smjernice i mjere djelovanja u različitim oblastima. Njihov rad će, kako je tada zamišljeno, poslužiti kao temelj stvaranju i radu posebno formirane kancelarije za demografiju Crne Gore.  

Prema informacijama Vijesti iz Ministarstva ekonomskog razvoja, na čijem je čelu sada Goran Đurović, preduzeli su sve da prijave počnu od 4. maja, kako je i bilo najavljeno, a da je za realizaciju odgovorno novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

„Mjeru koju je prethodna Vlada usvojila krajem marta za jednokratno novčano davanje od 1.000 eura za djecu koja se ove godine rode u crnogorskim opštinama, koje su 2020. godine imale negativan prirodni priraštaj, a po 500 eura u ostalim opštinama, realizovaće novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) je preduzelo sve potrebne korake kako bi prijave otpočele 4. maja, kako je i planirano po usvajanju ove mjere. Njome je predviđeno da se prijave i isplate naknade za novorođenčad odvijaju preko centara za socijalni rad. Vjerujemo da će sprovođenje mjere otpočeti u što kraćem roku, te da će uskoro građani biti informisani blagovremeno”, kazali su za Vijesti iz MER-a.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu odgovorili na pitanja portala Roditelji.me o proceduri za ostvarivanje ovog prava, a  Vijestima je nezvanično saopšteno da u ovom trenutku nemaju informacije kada će početi isplate.

Kao razlog za to su naveli da je Ministarstvo tek formirano, ali da pretpostavljaju da će do isplata doći uskoro.

Jednokratne naknade od 1.000 i 500 eura za bebe rođene u ovoj godini biće, kako je najavio Milatović, obezbijeđene iz tekućih budžetskih rezervi, a predviđeno je da će za te namjene ukupan iznos biti oko pet miliona eura. Uvođenje ovih naknada odgovor je, kako je rekao bivši ministar, na demografsku krizu, a plan MER-a je da u narednim godinama ona bude sastavni dio programskog budžeta u okviru sprovođenja demografske politike.

Na satanku predstavnika udruženja Roditelji i Ministarstva ekonomskog razvoja u aprilu ocijenjeno je kao veoma važno što se na pitanje demografije i demografske politike napokon stavlja akcenat i daje značajan prostor problematici kako bi se dalje sistemski djelovalo. On je tada podsjetio na set mjera za podršku dostojanstvenom porodičnom životu i rastu nataliteta, za koje je Vlada čiji je bio član, opredijelila 50 miliona eura, za godinu dana. „Besplatni udžbenici za osnovce, dječiji dodatak za svu djecu i novčano davanje za novorođenčad, uz program Evropa sad! moraju biti dio svakog budžeta jer će jedino na taj način dati dugoročne rezultate kojima težimo“, naglasio je tada Milatović.

Iz Udruženja Roditelji su ukazali tom prilikom da je za probleme u oblasti demografije potrebno sistemsko rješavanje uz međuresornu saradnju svih relevantnih institucija koji imaju ključne uloge u društveno odgovornom kreiranju politika. Takođe, osim jednokratnih podsticaja, moraju biti uključene i mjere koje će unapređivati zdravstvene, socijalne i obrazovne politike, odnosno obezbijediti kvalitetnije usluge i servise podrške porodicama.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply