Prona u avgustu organizuje dvije ljetnje škole, prijave do kraja maja

Fondacija za promovisanje nauke – Prona na Ivanovim koritima organizuje Ljetnju školu nauke (10 – 15. avgust) i Ljetnju školu Planeta u tvojim rukama ( 7 – 10. avgust). Konkurs je otvoren do 31. maja, a pravo prijave imaju učenici osmog i devetog razreda osnovne škole i srednjoškolci.

Ljetnja škola nauke se tradicionalno, već petnaesti put, organizuje na Ivanovim koritima od 10. do 15. avgusta. Kako je saopšteno iz Prone, tokom prethodnih godina, njihove ljetnje škole su pohađali najtalentovaniji srednjoškolci i osnovci Crne Gore.

„Među predavačima bili su mnogi domaći profesori, kao i gosti sa poznatih univerziteta i naučnih institucija, uključujući Kembridž, Oksford, Harvard, Rusku akademiju nauka, Univerzitet Lomonosov… Ova Škola otvorena je za sve mlade ljude zainteresovane za prirodne nauke. Oblici eksperimentalnog, teorijskog i samostalnog rada omogućavaju im da budu u direktnom kontaktu sa naukom. Polaznici imaju priliku da pohađaju praktikume hemije, biologije, fizike, elektronike, astronomije, matematike i medicine“, navode iz Prone.

Učesnicima poručuju da se od njih očekuje da rade dosta. Svakog dana imaće praktikume u trajanju od četiri sata, predavanja i zadatke za samostalni rad.

Ljetnja škola Planeta u tvojim rukama usmjerena je ka širenju svijesti o Crnoj Gori kao mogućem evropskom modelu održivog ekološkog razvoja. Učenici imaju priliku da se upoznaju s izazovima u očuvanju životne sredine i biodiverziteta kao i osnovama energetske efikasnosti i zelene energetike, arhitekture, proizvodnje organske hrane, klimatologije i elementima istraživačkog rada i različitim ekološkim aspektima današnjice.

Konkurs za Ljetnju školu nauke i Ljetnju školu “Planeta u tvojim rukama”

Kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, filmove, kvizove, aktivni samostalni rad i panel diskusije, talentovani učenici imaju priliku  da upoznaju izazove savremene nauke i osnove istraživačkog rada.

„U nauci nije dovoljno samo da Vi budete uspješni – potrebno je imati i uspješne prijatelje. Zato, biće vremena i za druženje. Programom obje škole na Lovćenu predviđena su i sportska takmičenja, planinarenje, kvizovi znanja, muzičke večeri, filmske projekcije i druge društvene aktivnosti. Atmosferu koja vlada na Ljetnjim školama najbolje Vam mogu dočarati fotografije sa našeg sajta, Facebook i Instagram stranice“, poručili su iz Fondacija za promovisanje nauke – Prona.

Organizatori su, kako kažu, uvjereni da svi izabrani učenici, svojim radom i uspjesima zaslužuju da budu polaznici, pa su ljetnje škole, uključujući hranu i smještaj, besplatne, a obezbijeđen je i prevoz na relaciji Podgorica – Ivanova korita – Podgorica.

Da biste konkurisali za mjesto polaznika na Ljetnjoj školi nauke ili Ljetnjoj školi Planeta u tvojim rukama kliknite na ovaj LINKU i popunite aplikacioni formular.

Na dnu aplikacionog formulara potrebno je priložiti motivaciono pismo (pdf fajl imenovan u obliku ime_prezime.pdf). Moguće je prijaviti se samo za jednu školu, a nepotpune i duple prijave neće biti razmatrane. Sva pitanja u vezi sa konkursom, zainteresovani mogu poslati preko mejl adrese [email protected].

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply