Vojinović: Potrebna reforma obrazovanja, tradicionalni način učenja prevaziđen

Foto: Vijesti

Crnogorskom obrazovnom sistemu potrebna je reforma, jer je tradicionalni način učenja na određeni način prevaziđen. Kako smatra novi ministar prosvjete Miomir Vojinović, u tom procesu, koji je višegodišnji, trebalo bi koristiti dobra iskustva iz nama srodnih obrazovnih sistema.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, on je rekao da očekuje da je pred crnogorskom prosvjetom ljepša i svjetlija budućnost.

“Nažalost, izuzetno je potrebna i goruća reforma obrazovanja. Smatram da se ništa ne može uraditi preko noći, u bilo kojoj drugoj oblasti, a posebno ne u obrazovanju“, kazao je Vojinović, dodajući da nije pristalica prepisivanja, ali treba koristiti neke pozitivne norme iz drugih sistema, koje bi odgovarale našem programu.

On je ocijenio da nije nimalo lijepo što su bivši direktori škola bili prinuđeni da putem tužbe traže i ostvaruju neka svoja prava.

„U ovom trenutku možemo konstatovati da taj sudski spor još uvijek nije doveden do kraja i dozvolićete mi da kao resorni ministar ne kometarišem sudske presude u tom pravcu. Izražam žaljenje što se u prosvjeti na ovaj način rješavaju ovi problemi“, kazao je Vojinović.

Prema njegovom mišljenju, u slučaju presuda u korist bivših direktora, olakšavajuća okolnost je što 90 odsto njih radi u obrazovnim ustanovama.

„Što se tiče toga smatram da ne postoji problem da se vrate na mjesta koja su prije pokrivali. Moje informacije govore da su direktori koji su poslije toga imenovani postavljeni na zakonit način. Pomno ću pratiti šta oni rade i da li je sve u skladu sa zakonom i propisima. Jedino što me interesuje dok sam na ovoj funkciji je maksimalni profesionalizam. Želim da svi damo svoj maksimum kako bi crnogorska prosvjeta krenula onim putem koji joj pripada“, istakao je Vojinović, poručujući da politička pripadnost, ni bilo koja druga, neće biti ulazna karta za dobijanje nekog rukovodećeg mjesta.

Komentarišući slučajeve prepisivanja na eksternoj provjeri znanja, on je kazao da je to još jedan problem, čije ih rješavanje čeka. „Ingerencije kada je u pitanju polaganje eksterne mature su isključivo u nadležnosti ustanova u kojima se održava. Oni su zaduženi da taj proces sprovedu na način koji je po zakonu. U tom pravcu ćemo mnogo više pažnje posvetiti i vjerujem da se takvi i slični problemi koji su aktuelni ubuduće neće dešavati ili će to biti u mnogo manjem stepenu“, očekuje Vojinović.

Govoreći o problemu gradnje Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Podgorici, Vojinović se izvinio roditeljima, djeci i prosvjetnim radnicima što su prinuđeni na protest, koji je, smatra on, sasvim ispravan.

Nezadovoljni roditelji učenika te škole blokirali su prekjuče bulevar prema Zlatici, apelujući na nadležne da gradnja počne što prije. Blokadi su prisustvovali i đaci koje roditelji nijesu poslali na nastavu, u znak protesta, a podržala ih je i uprava škole.

Vojinović je rekao da je juče imao sastanak sa direktoricom OŠ „Vladimir Nazor“. Kako je podsjetio, za izgradnju novog objekta obezbijeđeno je pet miliona eura.

“Ono što predstavlja problem je, po mom mišljenju, nedovoljna saradnja između našeg i Ministarstva planiranja. U razgovoru sa direktoricom vidjeli smo način i mogućnosti prevazilaženja krize. U ovom trenutku ne želim da kažem nešto što se ne može ili neće desiti, da kažem da će sjutra ili za deset dana početi sa izgradnjom. Kao ministar ću pružiti maksimum kako bi se u što skorije vrijeme riješio ovaj izuzetno veliki problem”, kazao je Vojinović, dodajući da je izvjesno da ta škola ne može biti spremna za narednu školsku godinu, ali se mora tražiti način kako da se pomogne djeci.

Što se tiče problema vršnjačkog nasilja, Vojinović je kazao da to ne može rješavati samo Ministarstvo prosvjete.

“Siguran sam da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, lokalnom upravom, samo na taj način zajedničkim koracima i rješenjima možemo doći do nečega da se isprave neke greške i da u budućnosti bude što manje toga”, poručio je Vojinović.

On je kazao da je povećanje koje je pripalo prosvjetnim radnicima projektom Evropa sad nedovoljno u odnosu na ono što oni stvarno daju prosvjeti.

Smatra da problem materijalnog statusa prosvjetnih radnika nije od juče, a sa druge strane aktuelan je i problem izuzetno neopremljenih škola i kadra.

“Već sam dogovorio, tokom sljedeće nedjelje sastanak sa predstavnicima sindikata”, najavio je ministar prosvjete.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply