Ukoliko se pojave morbili, Institut će predložiti zatvaranje škola i vrtića za nevakcinisanu djecu

Institut za javno zdravlje će, ukoliko se u Crnoj Gori pojavi slučaj morbila, preporučiti da škole i vrtići budu zatvoreni za nevakcinisanu djecu, kazala je epidemiološkinja IJZ-a dr Milena Popović Samardžić.

Ona je, u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, rekla da bi u drugoj fazi, ukoliko bi se povećao broj slučajeva, došlo do novog zatvaranja, kakvo je bilo tokom COVID-a.

Popović Samardžić je pojasnila da je takva procedura i u Evropi.

Prema njenim riječima, ako se uzme u obzir koliki su obuhvati vakcinacije, slučajnost je što u Crnoj Gori nema epidemije morbila.

„Na naše pozive reaguju roditelji djece koja su navršile tri ili četiri godine. Nemamo problem sa odvijanjem vakcinacije koliko sa odlaganjem. Uzimajući u obzir podatke, pitanje je vremena kada će se prvi slučaj pojaviti u Crnoj Gori”, kazala je Popović Samardžić.

Ona je rekla da su djeca uzrasta do pet godina jako osjetljiva, i da su prioritet IJZ-a djeca rođena 2020. godine, jer su najskloniji komplikacijama.

„Kod djece rođene 2019. obuhvat vakcinacijom je 40 odsto. U Evropi u razvijenim zemljama obuhvati su mnogo viši. U Evropi se svi alarmi pale kada obuhvat padne na 80 odsto”, kazala je Popović Samardžić.

Kako je navela, u Somaliji, gdje je žarište, trenutno je devet hiljada slučajeva, a obuhvat vakcinacije je 42 odsto.

„U Jemenu ima prijavljenih 3,6 hiljada slučajeva, obuhvat je 68 odsto, u Avganistanu takođe 3,6 hiljada, a vakcinisano je 66 odsto”, dodala je Popović Samardžić.

Izvor: Mina

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply