Sumnja na novi tip hepatitisa kod dječaka u Beogradu

Dječak star devet godina, koji od juče leži u Institutu za majku i dijete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, osjeća se dobro, ali njegova jetra je u teškom stanju, zbog čega će ostati na posmatranjima kako bi ljekari utvrdili da li je dijagnoza bolesti novi tip hepatitisa. Protokol o liječenju ove bolesti još ne postoji, saznaje Nova.rs.

„Kod nas na odjeljenju leži pacijent, dječak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa. Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti jer nam nedostaju pojedine analize, zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svijetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dječak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi” kaže za Nova.rs dr Dragan Prokić, pedijatar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i liječenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dijete.

Roditelji su primijetili, napominje doktor, da je djetetu koža požutjela i doveli ga na pregled.

“Uradili smo već brojne analize, ali sjutra nas očekuje još ispitivanja, kao i u ponedjeljak, pa ćemo, nadam se, znati šta dalje da radimo, jer protokol o liječenju novog tipa hepatitisa ne postoji i to je ono što nas brine. Inače, za akutni hepatitis se ne daje nikakva ciljana terapija, liječi se simptomatski” objašnjava dr Prokić, koji je i šef kabineta za endoskopsku dijagnostiku i liječenje.

Dječak za sada nije životno ugrožen, ali spada, kako kaže ljekar, u teške pacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju.

„Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali poslije svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovdje najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja, ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove analize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izliječimo dete” naglašava dr Prokić.

Naime, prof. dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike u Beogradu, za Nova.rs kaže da su simptomi hepatitisa povećana temperatura i uvećane žlijezde na vratu.

„Ova bolest može da uključi i pneumoniju (upalu pluća) i meningitis (upalu mozga). Najčešće se javlja povraćanje, dijareja i gubitak apetita. Virus se širi kapljičnim putem, ali i kontaktom. Može se širiti i putem vode u bazenima. Teško je apsolutno se zaštititi od kapljičnih infekcija. Vakcina ne postoji, antivirusni lijek ne postoji, terapija je simptomatska“ objašnjava dr Delić.

Takođe, epidemiolog Zoran Radovanović navodi da će tajanstvena bolest, koju izaziva do sada nepoznat uzročnik, biti označena kao virus hepatitisa F.

„Učestalost uočenog oštećenja jetre kod ove bolesti 10 do 20 puta prevazilazi očekivanja za dječji uzrast. Svjetski broj oboljelih početkom maja iznosio je oko 200 pacijenata, ali je svakom desetom registrovanom bolesniku bila neophodna nova jetra“, naglašava dr Radovanović.

Podsjetimo, novi tip hepatitisa širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko mjeseci, a ova bolest posebno pogađa dječju jetru. Novi hepatitis je do sada registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi…

Upozorenje za roditelje

„Ako roditelji primijete da je dijete malaksalo i da nema apetit, moraju mu uraditi biohemijske analize. Povišena aktivnost serumskih aminotransferaza (AST i ALT), od 10 do 15 puta, znače akutni hepatitis. Roditelji u ovom periodu, ali i inače, moraju obratiti pažnju i ne smiju zanemariti simptome kod djece. Virusni hepatitisi su međutim često asimptomatski, ali ne i ovaj”, naglašava prof. dr Delić.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply