Sve učestaliji susreti djece sa zavisnicima u blizini škole, roditelji traže hitnu reakciju

Roditelji djece koja pohađaju nastavu u OŠ “Marko Miljanov” u podgoričkom naselju Konik, očekuju od države da nešto konačno preduzme kako bi se spriječili sve učestaliji susreti djece sa heroinskim zavisnicima koji svakodnevno dolaze u Metadonski centar u obližnji Dom zdravlja. Roditelji su za portal RTCG kazali da traže uvođenje školskog policajca ili izmiještanje centra.

“Od prvog razreda djeca se susrijeću sa špricevima, sa narkomanima, sa iglama”, kazala je majka Sanja Rakočević.

Posljednja kap u čaši za roditelje, bio je, kažu, nedavni napad, kada su neki od zavisnika skočili na auto majke koja je dovela dijete u školu, počeli su da lupaju, tražili od nje da izađe iz kola kako bi joj ih uzeli.

“Gospođa je uspjela nekako da se sama spasi, nažalost sama. Od policije nismo dobili nikakvu reakciju kad smo to prijavili”, dodala je predsjednica Savjeta roditelja Milena Živković.

Ona objašnjava da narkomanski zavisnici uživaju u tim supstancama bukvalno ispred djece, koja su generalno u strahu.

U Metadonski centar, na dvadesetak metara od škole, po terapiju dva puta dnevno dolazi skoro 400 zavisnika od heroina.

“Ako nam policajac kaže da ne može da skloni zavisnika ispred škole zato što on eto ima pravo da konzumira pa onda ga barem uvedite u učionicu da im pokaže onako izbliza”, dodala je majka Seka Vujičić. “Mi ćemo obustaviti potpuno nastavu i nećemo slati djecu sve do momenta dok nas ne shvate ozbiljno.”

Otac Andrija Mijatović poručio je da ako njima ne smeta i ako im je u redu Metadonski centar onda neka ga prebace u svoju ulicu i neka ga tamo drže.

“Kod nas je zaštićena riba, pas, narkoman, LGBT populacija, nisu zaštićena djeca. Mislim da je to apsurdno”, kazao je on.

Tražili su roditelji i uprava škole više puta od ministarstva prosvjete školskog policajca ali je sve ostalo samo na obećanjima.

“Mi nemamo problem da se sve škole isto tretiraju ali imamo problem s tim da se sva djeca isto ne tretiraju. Ako smo mi građani drugog reda onda neka nam to kažu pa ćemo mi neki drugi način naći da se sa tim izborimo”, kazala je majka Seka Vujičić.

Metadonski centar na Koniku počeo je da radi prije 17 godina i imao je samo 8 pacijenata. Rastom broja zavisnika rastao je i broj napada na zdravstvene radnike.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da je jedna od ideja da se u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova angažuju ljudi koji će biti sve vrijeme prisutni dok se daje terapija, uz medicinske radnike.

Druga ideja je da se izmjesti i da bude potpuno fizički odvojen.

Roditelji se pitaju koliko će to uticati da zavisnici prestanu da se drogiraju u školskom dvorištu i u blizini djece.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply