Roditelji prinuđeni da kupuju ramove za djecu, Fond opominje, optike nemaju gdje da ih nabave

 

Roditelji, čija djece nose naočare, nijesu u mogućnosti da bez plaćanja ostvare pravo na nabavku ovih pomagala, jer nijedna od optičarskih radnji, koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore, nema u ponudi besplatne dječije ramove. Iako je to jedna od obaveza iz ugovora, iz optika navode da nemaju načina da ih obezbijede, jer ih, zbog niskih cijena refundacije troškova od države, niko ne uvozi. I pored toga, u Fondu tvrde da ih nijedna optičarska radnja do sada nije obavijestila o ovom problemu, niti je iko tražio korigovanje cijene ramova, koja kako za djecu, tako i za odrasle, po cjenovniku FZOCG iznosi svega dva eura.

Na to da se djeci obezbijede besplatna pomagala nije za sada uticala ni opomena koju su optike, nakon kontrole, dobile od Fonda, jer načina da to ispune, kako ističu, nemaju. Zbog svega toga, roditelji su i dalje primorani da za dječije dioptrijske naočare izdvoje u prosjeku 20 – 30 eura.  

Jedan od roditelja iz Podgorice je, nakon dobijanja potvrde iz Fonda, obišao nekoliko optika, ali u svakoj od njih dobio je isti odgovor – da u ponudi nemaju ramove za djecu.    

„Pošto smo uredno ovjerili potrebnu dokumentaciju, krenuli smo u optike koje imaju ugovor sa Fondom. Nijedna nema dječije okvire koji se mogu dobiti preko Fonda, naprotiv, najeftiniji košta oko 30 eura. Zamislite ja kao osiguranik koji učestvuje u plaćanju troškova za izradu naočara plaćam svega pet eura, a moje dijete koje ne učestvuje u troškovima to minimalno košta 30 eura, što je van svake pameti“, ističe otac koji je ovu situaciju i prijavio Fondu.

Nakon što su ga iz Fonda obavijestili da su sproveli kontrolu, te da su ustanovili da optike na ovaj način krše dio ugovora i uputili im opomene, on je opet obišao iste optičarske radnje.

„Situacija je bila ista, ramova koje bi djeca mogla dobiti preko Fonda i dalje nije bilo, a kao obrazloženje su mi naveli da Fond to jeftino plaća, te da se jedva pronalaze i u zaradi kada je riječ o okvirima za odrasle. Obavijestio sam Fond o svemu, rekli su da će u skladu sa zakonom djelovati dalje“, navodi ovaj Podgoričanin.

Kršenje ugovora

Prema informacijama iz Fonda za zdravstveno osiguranje, aktuelni ugovori o isporuci očnih pomagala zaključeni su za period od 1. aprila 2021. do 31. marta 2023. godine.

„U tom periodu, isporučioci pomagala su u obavezi da osiguranom licu izdaju očno pomagalo saglasno nazivu i šifri pomagala iz potvrde o odobrenju nabavke pomagala, ovjerene i izdate od strane nadležne područne jedinice/filijale Fonda za zdravstveno osiguranje“, pojasnili su iz Fonda.

Ističu da su isporučioci očnih pomagala dužni da osiguranom licu isporuče odobreno pomagalo najkasnije u roku od 30 dana od dana preuzimanja potvrde.

„Takođe isporučilac pomagala je dužan da isporuku pomagala vrši kontinuirano“, navode iz FZOCG.

Iz Fonda su za portal Roditelji.me takođe potvrdili da su, nakon prijave roditelja, odmah reagovali.

„Fondu za zdravstveno osiguranje obratio se roditelj osiguranog lica kome je izdata potvrda o nabavci očnog pomagala, navodeći da u pojedinim optikama u Podgorici (četiri optičarske radnje) nije mogao realizovati uredno izdatu potvrdu. Kako navodi, rečeno mu je da nemaju ram za naočare za djecu koji se izdaje na teret sredstava Fonda, već samo stakla. Po dobijanju prijave, Fond je u skladu sa svojim ovlašćenjima, pokrenuo aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja kod optika navedenih u prijavi, sa kojima Fond ima zaključen ugovor. Nakon sprovedenog postupka, utvrđeno je da optike nijesu postupale u skladu sa potpisanim ugovorima, odnosno da su prekšene ugovorne odredbe, s obzirom na to da nijesu ponudile osiguranom  licu ram za naočare za djecu, iako je ugovorom, pored ostalog, ugovorena i isporuka ramova za naočare za sva osigurana lica Fonda“, navode u Fondu.

Epilog provjere koju su sproveli bile su opomene, koje su u pisanoj formi upućene optičarskim radnjama.

„Po završenom postupku, donijeta je Odluka u kojoj je navedeno da ugovorna strana nije postupila u skladu sa potpisanim ugovorom, jer u ponudi nije imala ram za naočare za djecu koji bi odgovarao potrebama osiguranog lica, tako da osigurano lice nije moglo ostvariti svoje pravo, pa je u skladu sa članom 16 potpisanog ugovora izrečena mjera – pisana opomena“, istakli su iz FZOCG.

Napominju da je prijava ovog roditelja prva tim povodom.

Kako nabaviti ramove koje niko ne uvozi

Izvršna direktorica optike Jovović, Elizabeta Krstonijević ističe da su, zbog zakonske regulative i poštovanja procedura, dovedeni u nezavidan položaj. Kao i ostalim optikama, zamjera im se da ne ispunjavaju obaveze iz ugovora i uskraćuju osiguranike za dio usluga, iako je evidentno da postoji samo jedan način da obezbijede ramove.

„Dioptrijski okviri koji se nalaze u prodaji u Crnoj Gori moraju biti registrovani kod Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore kao medicinsko sredststvo. Po trenutnim zakonskim rješenjima maloprodaja nije u mogućnosti da direktno uvozi okvire već ih mora nabavljati isključivo od veleprodaja registrovanih za tu djelatnost kod pomenute institucije. Od svih veleprodaja koje se bave tim poslovima kod nas, samo jedna u svom asortimanu ima dioptrijske okvire koji odgovaraju specifikacijama iz Ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje i među njima nema dječijih okvira. Koliko je nama poznato, ne postoji nijedna druga firma koja je registrovala tu vrstu okvira kako bi mogla biti stavljena u promet. Kako je to jedini način da se nabave takvi okviri, nismo u mogućnosti da ih ponudimo“, navela je Krstonijević u dopisu koji je uputila i Fondu nakon opomene.

Prema njenim riječima, imajući puno razumijevanje za kompleksnu ekonomsku situaciju, u njihovoj djelatnosti preovladava mišljenje da, zbog cjelokupnog socijalnog i zdravstvenog konteksta potrebe za nošenjem naočara u djetinjstvu, okviri koji se izdaju na potvrdu Fonda nijesu najbolje rješenje za djecu. I to je moguće, kako smatra, doprinijelo ovakvoj trenutnoj situaciji.

Neizvjesna i nabavka ramova za odrasle

Iz bjelopoljske firme Opticon DOO, koja je uvoznik očnih pomagala, navode da nikada nijesu ni imali u ponudi okvire za djecu, što je poznato i optikama sa kojima sarađuju.

„Nijesmo jedini uvoznici očnih pomagala, ali smo prvi koji smo se registrovali za to u Institutu za lijekove i medicinska sredstva. Već godinama, u kontinuitetu nabavljamo ramove za odrasle i stakla, u cjenovnom rangu koji je prihvatljiv za Fond za zdravstveno osiguranje. Stanje na tržištu je, nažalost, takvo da je jako teško naći pomagala po toj cijeni. Što se tiče ramova za odrasle, za sada uspijevamo da ih obezbijedimo, ali pretpostavljamo da će uskoro biti problema, posebno što želimo da ponudimo pomagala koja su iole prihvatljiva kvalitetom“, kaže vlasnik i direktor firme Opticon Senaid Idrizović.

Dodaje da to što su registrovani za uvoz očnih pomagala, ne obavezuje ih na bilo koji način da ih moraju imati u ponudi. Prema njegovim riječima, cijene materijala za izradu dioptrijskih naočara se mijenjaju, pa je sve neizvjesnije do kada će moći da nabavljaju i okvire za odrasle, koji bi bili cjenovno odgovarajući za Fond.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply