Igračkoteka i Razvojni centar i Učionica Družionica – mjesto učenja, razvoja i usavršavanja i u 2021. godini

Igračkoteka i Razvojni centar Podgorica i Učionica Družionica udruženja Roditelji i prethodne godine su  pružali kontuiniranu podršku i sadržaj roditeljima i djeci u Glavnom gradu. Osim toga, 15 mladih ljudi je imalo priliku da stekne iskustvo u radu i sticanju novih vještina. Pokrenuta je i prva humanitarna akcija “Budi nečiji Djed Mraz” koja je pokrenula lavinu humanosti i dječijih osmjeha.

Igračkoteka i razvojni centar Podgorica

U okviru Igračkoteke i Razvojnog centra u Podgorici u prošloj godini realizovano je 103  kreativno-edukativne radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. U pitanju su bile besplatne interaktivne radionice sa mnoštvom različitog sadržaja: muzičke, jezičke, kreativne, sportske, razvojne, edukativne…Radionice su bile osmišljene da kod djece podstiču samostalnost, razvijaju socijalne vještine, samopouzdanje, uče se lijepom i pravilnom izražavanju, kao i razvoju kreativnih potencijala.

Biblioteka igračaka koja je sastavni dio Igračkoteke i Razvojnog  centra broji 652 korisnika, odnosno porodica. Od 2015. godine kada je osnovana Igračkoteka i Razvojni centar u Podgorici broj razduženih igračaka dostigao je 7.438, dok Fond Biblioteke igračaka broji preko 2.500 igračaka i knjiga za djecu osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta.

U martu je uspostavljena saradnja sa kompanijom Leader Kids, koja je podržala rad Igračkoteke i Razvojnog centra, sponzorstvom radionica u trajanju od 12 mjeseci.

Socijalni servis Učionica Družionica i ove godine je aktivan u pružanju podrške porodicama koje žive u ekstremnom siromaštvu, prevashodno kroz pomoć u obrazovanju djece osnovnoškolskog uzrasta. Osim toga, program je usmjeren i na osnaživanje ove ranjive kategorije kroz grupnu psihološku kao i podršku u socijalizaciji i uspostavljanju osnovnih higijenskih navika. Na ovaj način se podstiče kod djece motivacija za nastavak obrazovanja, kao jedini načn za poboljšanje kvaliteta života. Obezbjeđene su donacije hrane, odjeće, obuće porodicama u krizi.

Programima podrške u obrazovanju i socijalizaciji bilo je obuhvaćeno 82 djece, a sa njima su radila 72 aktivna volontera.

Programom individualne podrške pri učenju realizovano je 477 časova za djecu, dok je grupnih bilo 317. Za djecu iz socijalno ugroženih porodica organizovano je 62 kreativno-edukativne radionice i 21 psihološka, u cilju razvoja motorike i osnovnih vještina za kvalitetno funkcionisanje.  

U saradnji sa SSŠ “Sergije Stanić” nastavljena je incijativa “I ja želim užinu” koja je pokrenuta krajem 2019. godine. Budući da je pauzirana ova incijativa, zbog pandemije, preostali novac je u toku 2021. godine preusmjeren za potrebe Narodne kuhinje u Glavnom gradu, kako bi se porodicama obezbijedio obrok. Time je za preostali novac u iznosu od 20.504 eur obezbijeđen obrok za 148 pojedinaca iz socijalno ugrozenih porodica, u trajanju od pet mjeseci.

Program Učionica Družionica realizovan je uz pomoć kompanije Advokatske kancelarije Jovović, Mugoša i Vuković i Next auto, koji su donacijama u toku cijele godine omogućili opstajanje i funkcionisanje servisa, za čak 82 korisnika. 

Uspostavljena je saradnja između socijalnog servisa Učionica Družionica i Glavnog grada koji je takođe podržao servis, u cilju pokretanja Prihvatilišta za djecu koja žive u ekstremnom siromaštvu.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Rotary Club Podgorica, održane su 32 računarske radionice za djecu iz Učionice Družionice.

Obilježen je i Međunarodni dan volontera organizacijom svečanosti za volontere koji su uključeni u različite servise organizacije, a na kojoj su uručene pored zahvalnica i nagrada onima koji su pružili dodatni doprinos pomažući djeci i roditeljima

Praksa i usavršavanje mladih

Nastavljena je saradnja sa Fakultetom Političkih nauka i organizovana je praksa za 11 studenata sa smjera Socijalni rad i socijalna politika, u trajanju od dvije sedmice. Studenti su imali priliku da prate aktivnosti Igračkoteke i Razvojnog centra ali i da aktivno učestvuju, naročito kad su socijalni servisi u pitanju. Na taj način omogućeno im je da steknu praktične vještine i znanja.

U saradnji sa NVO Juventas, studentkinja socijalnog rada je stažirala tri mjeseca u Igračkoteci i Razvojnom centru i Učionici Družionici. Tokom svog angažmana je bila uključena u sve aktivnosti servisa i stekla konkretne vještine u radu sa djecom.


Udruženje Roditelji je podržalo i program Prilike koji sprovodi ADP-Zid. Program Prilike ima za cilj da omogući adolescentima u Crnoj Gori, koji imaju 16-19 godina, učešće na praktičnoj obuci kako bi saznali više o potencijalnim mogućnostima za razvoj karijere i pripremili se za tržiše. Ovom prilikom tri srednjoškolke su bile uključene u program podrške pri učenju sa djecom iz socijalno ugroženih porodica, i dobili opširne informaciju o funkcionisanju servisa.

Grupa za socijalnu podršku

Udruženje Roditelji je prethodne godine, prvi put pokrenulo humanitarnu akciju “Budi nečiji Djed Mraz”, koja je imala veliki odaziv i izazvala reakciju javnosti, kojom je preko 200 djece obradovano personalizovanim poklonom. Djeca iz socijalno ugroženih porodica su imala priliku da napišu novogodišnje želje, koje su i bile ostvarene zahvaljujući humanim građanima Crne Gore.

U toku godine je, u saradnji sa brojnim organizacijama, ali i pojedincima pružena podrška socijalnu-ugroženim porodicama na više načina.

  • Humanitarnom akcijom Podijelimo jer zajedno možemo više školskim priborom obezbjeđena je podrška za 652 djece, koji su dobili pomoć za početak nove školske godine;
  • 20 djece je dobilo pametan telefon, sa obezbjeđenim besplatnim internetom u trajanju od dvije godine;
  • 50 djece je dobilo tablet uređaje;
  • 23 djece dobilo zimsku obuću;
  • podijeljenoje 1000 komada voćnih sokica i zdravih poslastica;
  • obezbijeđeni obroci za 148 pojedinaca u trajanju od pet mjeseci;
  • obezbijeđeno je 225 novogodišnjih paketića za djecu iz socijalno ugroženih porodica i isto toliko personalizovanih poklon paketića, u okviru akcije “Budi nečiji Djed Mraz”.
  • Predstavljanje socijalnih servisa koji su dostupni u Crnoj Gori dio je projekta Programi podrške porodicama u krizi, koje udruženje Roditelji sprovodi uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply