Leković: Eksterno testiranje obesmišljeno prepisivanjem

Eksterno testiranje obesmišljeno je time što se djeci dozvoljava prepisivanje, smatra Olivera Leković iz NVO Prosvjetna zajednica.

Ova vrsta ispitivanja imala bi svrhu , kada bi se, kako je kazala, radilo kako treba, te da nije dovoljno samo ubilježiti rezultate, a ne uraditi potom ništa.

Eksterno testiranje đaka sprovodi se već deset godina, a u Prosvjetnoj zajednici kažu da su problemi isti kao i na početku.

Gostujući u emisiji Dobro jutro Crna Goro, Leković je kazala da su odgovorni Ministarstvo i Ispitni centar jer ne rade adekvatno svoj posao.

U Prosvjetnoj zajednici ocjenjuju da su neregularnosti na eksternom testiranju veliki problem.

“Kritikuju nas da nemamo empatije prema svemu što se dešavalo u vezi sa COVID-om 19 i da treba djecu pustiti. Naš stav je – prepisivanje nema opravdanja. Ocjena ne postoji za poklon, već je mjerilo znanja. Korona jeste ostavila posljedice, ali Ispitni centar je trebalo samo da prilagodi testove. Kako je revidiran program, trebalo je po tom principu i izraditi testove “, objašnjava Leković.

Testiranje se, kako je dodala, organizuje sve ranije, već početkom aprila i Ispitni centar previdi i ipak ostavi zadatke koje će djeca raditi tek u maju.

„Možda i to daje malo opravdanja – mi ovo nijesmo učili, pa ajde da prepišemo.  Ovo je vrsta istraživanja koja postaje besmislena, samim tim što se dozvoljava neregularnost, a na kraju i kada dobijemo te rezultate, ništa konkretno ne učinimo od njih”, kazala je ona.

Objašnjava da je obesmišljeno i PISA testiranje, koje se radi elektronski, samim tim što se samo evidentiraju rezultati, a ne postoje strategije za naredne tri godine da taj rezultat poboljšamo.

Leković smatra da treba ozbiljnije pristupiti problemu.

“Pojam eksterna znači istraživanje spolja, organizovano je izvan školskih ustanova, a rade ga učenici škole. Ako je eksterna provjera onda neka to radi Ispitni centar, a ne da istraživanje sprovodimo mi koji radimo u toj školi. Ispitni centar treba da angažuje ljude koji će ići u druge škole, koji su obučeni i snosili bi odgovornost u slučaju neregularnosti. Mislim da bi to bilo mnogo ozbiljnije. I tu nije kraj, svako istraživanje se sprovodi zbog rezultata, javnost treba da ih zna, a Ministarstvo je u obavezi da dalje izrađuje strategije, sprovodi izmjene“, smatra Leković.

Kaže da samo istraživanje, organizovano na ovakav način, nema svrhu.

“Dio javnosti, posebno naših kolega, smatra da eksternu provjeru treba ukinuti. Mi ne mislimo da je to rješenje. To testiranje bi imalo svoj značaj da se sprovodi kako treba”, istakla je Leković.

Dodaje da je oko 170 hiljada eura potrošeno na ranije testiranje.

“Eksterna provjera je dobra da bismo mi u školama uskladili svoje kriterijume i da se provjeri ono od čega neki možda strepe. Ako dijete koje ima peticu dobije dvojku, trebalo bi da dođe Ministarstvo i Ispitni centar da nam daju savjete, da vidimo je li problem popustljivost nastavnika, uslovi u školi, plan i program”, kaže Leković.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply