Izvještaj o vršnjačkom nasilju u školama Vlada proglasila tajnim

Vlada Crne Gore proglasila je tajnim dokument o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Riječ je o završnom izvještaju, koji se našao na dnevnom redu 51. sjednice Vlade, održane 16. decembra prošle godine.

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora zatražila je od Vlade pristup informacijama sa te sjednice, ali su tri tačke dnevnog reda u dostavljenom zapisniku dobile oznaku tajnosti interno. Među njima je izvještaj o sprovođenju Programa suzbijanja vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama, s Akcionim planom za period od 2019. do 2021. godine.

Od početka korone, prije dvije godine, nema informacija nadležnih šta se dešava sa realizacijom tog Programa. Sve aktivnosti, predviđene aktom, su obustavljene, a od početka 2020. godine nije održan nijedan sastanak Tima za suzbijanje vršnjačkog nasilja, koji je oformljen pri Ministarstvu. Linija za prijavu slučajeva nasilja ne radi, a nije bila u funkciji ni u nekoliko navrata tokom prošle godine.   

MANS je zatražio od Vlade pristup informacijama sa 51. sjednice Vlade, a u zapisniku koji im je dostavljen li su tri tačke dnevnog reda  u dostavljenom zapisniku dobile oznaku tajnosti interno. Među njima je izvještaj o sprovođenju Programa vršnjačkog nasilja.    

Umjesto informacije, stoji napomena da je izvršeno brisanje redova saglasno članu 24 Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Iz resora prosvjete ocijenili su nedavno za Portal Analitika da je evidentiran pad nasilja u vaspitno -obrazovnim ustanovama.

“Svakom prijavljenom slučaju se pristupa temeljno, škole kontinuirano rade na edukaciji i nastavnog osoblja i djece, postoje razrađene procedure kojih se sve ustanove pridržavaju u slučaju pojave bilo kakvog nasilja u školama”, tvrde iz MPNKS.

Nijesu odgovorili na pitanje kada bi moglo zaživjeti prije dvije godine najavljeno uvođenje zanimanja zaštitara, odnosno asistenata u sprečavanju nasilja i vandalizma u školi.

Programom za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama bilo je predviđeno, između ostalog, da se u prvoj fazi u 30 crnogorskih škola, koje imaju najviše problema, angažuju zaštitari. Od tada, pa do danas, nije počela ni predviđena obuka kandidata za ovo zanimanje.

Zaštitari bi trebalo da budu edukovani da prepoznaju i postupaju u slučajevima pojave nasilja i vandalizma u školama. Njihov zadatak bi bio da spriječe konfliktne situacije i nasilje među i nad učenicima.

Prateći šta se dešava u školi, osoba zaposlena na tom radnom mjestu će evidentirati sve one postupke učenika i drugih lica koji ukazuju na neprimjereno ponašanje, nasilje, vandalizam, krivična djela i prekršaje. Ta zapažanja zaštitari će prijavljivati nadređenima u školi i nadležnim institucijama. Osim toga, dio njihovog posla odnosiće se i na kontrolu i zaštitu školske imovine od različitih oblika vandalizma. Asistent sprovodi mjere za zaštitu i spašavanje i od požara i drugih vanrednih događaja, kao i mjere za zaštitu i zdravlje učenika i zaposlenih u školi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply