Prosvjetna zajednica: Sankcionisati nastavnike koji su omogućili prepisivanje na testiranju

Eksterna provjera znanja učenika devetog razreda je u toku, a sve je više reakcija učenika i roditelja na prepisivanje tokom provjere znanja, rekla je juče direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Testiranje u osnovnim školama završava se danas.

NVU Prosvjetna zajednica profesori ili roditelji slali su prvog dana eksterne provjere prijave da su pojedini đaci mimo propisa polagali test iz crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti. Koristili su mobilni telefon.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta najavili su da će ispitati ove navode i pozvali su profesore, roditelje i đake da prijave nepravilnosti i dostave dokaze ako ih imaju.

Više puta pisali čelnicima škola

„Ispitni centar već godinama ukazuje na problem prepisivanja u školama i više puta smo upućivali pismo direktorima/icama škola u vezi navedene problematike, a radi odgovornog odnosa svih subjekata koji učestvuju u eksternim provjerama znanja“, rekla je za Pobjedu direktorica Ispitnog centra Dmitrović.

I prosvjetni radnici i roditelji ranije su reagovali na problem prepisivanja, podsjeća članica Upravnog odbora nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore profesorica matematike Munirka Agović, ali je izostala konkretna reakcija nadležnih. Kaže da se svake godine suočavaju sa istom pojavom.

Narušen kredibilitet struke

„Prosvjetna zajednica Crne Gore je stava da se ovom problemu mora posvetiti značajno veća pažnja. Moraju se izvršiti temeljne promjene, kako u načinu realizacije, tako i neke suštinske promjene. Svakako, nastavnike koji su preuzeli obavezu da budu test – administratori i koji su se ogriješili o pravila testiranja i narušili kredibilitet struke, sankcionisati ili, u najmanju ruku, javno, pred kolektivom opomenuti“, kaže Agović.

Dmitrović podsjeća da je Ispitni centar uradio uputstvo za realizaciju eksterne provjere znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole, uputstvo za test – administratore sa jasno postavljenim pravilima ponašanja učenika na eksternoj provjeri znanja. Na eksternoj provjeri znanja nije dozvoljeno da učenici kasne, lažno se predstavljaju, otvaraju test – knjižice prije dozvoljenog vremena, koriste udžbenike, bilješke, listice ili drugi pomoćni material. Ne smiju, takođe, da prepisuju tuđa rješenja ili pokazuju svoja, koriste elektronske uređaje (mobilni telefon, pametni sat ili neki drugi elektronski uređaj za prenos informacija i pojedinačna sredstva koja su definisali autori testova), ukoliko to nije precizirano u uputstvu za određeni test. Zabranjeno je i da promijene učionicu i broj radnog mjesta, napuštaju učionicu u toku rada i vraćaju se da nastave. Moraju da poštuju znak za početak i završetak provjere znanja. Ne smiju nečitko da pišu, budu nepristojni u izražavanju, pišu/crtaju ono što se ne traži u zadacima/pitanjima i cijepaju stranice iz test-knjižice i na testu pišu svoje podatke ili nešto što bi ih moglo identifikovati.

MPNKS je napomenulo da su direktori škola, školski koordinatori, test-administratori, ocjenjivači, učenici i svi koji su uključeni u pripremu i sprovođenje male mature dužni da se ponašaju u skladu s Pravilnikom koji je donijelo Ministarstvo i uputstvom za realizaciju, koje donosi Ispitni centar.

Prošle godine, takođe, se pisalo o zabilježenim neregularnostima tokom polaganja ovih testova. Pojedini učenici su prije početka rješavanja testova eksterne provjere znanja fotografisali stranice testa i slali ih putem društvenih mreža drugim đacima kako bi mogli da pripreme odgovore. Rezultati testova nijesu poništeni, jer je ocijenjeno da nije bilo masovnog kršenja pravila.

Eksterno testiranje izgubilo svrhu

Agović kaže da rezultati testiranja treba da budu relevantan dokaz postignuća svakog učenika, njegove stručne osposobljenosti i primjenjivosti naučenih sadržaja, kao i dokaz o razvijenosti kompetencija. Sve ovo, smatra ona, se ne može ocijeniti preko testova u kojima se od učenika očekuje samo reprodukovanje naučenih sadržaja.

Ističe da eksterno testiranje ne smije izgubiti svrhu, što trenutno jeste, inače ga treba ukinuti. Mora se, prema njenim riječima, voditi računa o EU standardima, da se koriste tipovi zadataka kao iz PISA testiranja, kako prilikom kreiranja zadataka za testove, tako i prilikom pisanja udžbenika.

„Da sadržaj testa prati plan, da se gradivo koje se obrađuje u maju ne nađe na testu početkom aprila. Da se ne testiraju samo određeni predmeti, već da se radi test opšteg znanja“, rekla je ona.

Nužno je, prema njenim riječima, da rezultati testa utiču na planiranje za narednu godinu, te da se iniciraju korekcije u radu i ocjenjivanju nastavnika gdje je potrebno. I na kraju, da ovo utiče na dobijanje ili ne dobijanje nagrade Luča.

„Konkretno, ako je učeniku zaključena niža ocjena, a test uradi bez greške, da se preispita ocjena i rad učenika na testu. Takođe, ako je učenik potencijalni ,,lučonoša“, a na sva tri testa ne pokaže visoko znanje, da se preispita stvarni nivo znanja. Ako svake godine zanemarujemo kako se vrši eksterna provjera znanja i zanemarujemo rezultate te provjere, onda ona nema nikakvu svrhu“, rekla je ona.

Mnogo se novca troši za štampanje testova

Agović iz Prosvjetne zajednice smatra i da treba da se promijeni način testiranja.

„Mnogo se novca troši za štampanje testova, distribuciju, koordinatore, glavne ocjenjivače. NVU Prosvjetna zajednica CG je stava da se i po ovom pitanju treba voditi primjerom PISA testiranja, koje je onlajn. Takođe, da se traženje rješenja počne odmah, uz uključivanje Univerziteta i relevantnih i u praksi dokazanih nastavnika, a ne da svake godine samo konstatujemo nepravilnosti tokom provjere znanja bez preduzimanja konkretnih aktivnosti koje bi to spriječile“, poručila je ona.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply