Ako jedan učenik bude zaražen, u karantin će ići cijelo odjeljenje

Nošenje maski od danas više nije obavezno u školama, a u slučaju da u odjeljenju od koronavirusa oboli jedno dijete u karantin će ići cijelo odjeljenje. To je saopštio direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić danas na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljenje nove protivepidemijske mjere.

“Moramo biti jako oprezni. Ovim mjerama je doneseno da maske u školama nijesu obavezne, ali bismo preporučili da ih djeca nose. Ako jedno dijete bude zaraženo, mjera karantina biće izrečena cijelom odjeljenju, odnosno svima koji ne budu nosili maske”, kazao je on i dodao da se maske preporučuju u zatvorenim prostorijama i hroničnim bolesnicima.

Nošenje maski od danas je obavezno samo u zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu i kolektivnim smještajima, dok u svim ostalim objektima ostaje kao preporuka.

Kako je saopštio Galić, ukida se i ograničenje broja prisutnih na javnim okupljanjima, a sve nove mjere biće na snazi do 22. aprila.

“Još jednom naglašavamo da ćemo, ukoliko se bude zabilježio nepovoljan trend, reagovati momentalno i da ćemo, i prije 22. aprila, revidirati ove mjere. Vjerujemo u odgovornost naših građana i nadamo se da neće biti potrebe za takvim potezom”, kazao je on.

Ukoliko epidemiološka situacija bude stabilnija, predlog radnog tijela biće ukidanje maski i u zdravstvenim ustanovama, javnom prevozu i kolektivnim smještajima.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply