Sistemskim rješenjima i saradnjom do boljeg porodičnog života

Veoma je važno što se na pitanje demografije i demografske politike napokon stavlja akcenat i daje značajan prostor problematici kako bi se dalje sistemski djelovalo, ocijenjeno je na sastanku ministra ekonomskog razvoja u tehničkom mandatu Jakova Milatovića sa predstavnicama udruženja Roditelji Kristinom Mihailović i Lepom Žunjić.

Ministarstvo ekonomskog razvoja je, kako je saopštio Milatović, prepoznalo gorući problem crnogorskog društva i veoma detaljno analiziralo stanje koje je dovelo do velikih demografskih promjena, te pristupilo kreiranju seta mjera sa ekonomskog aspekta, za podršku natalitetu i vraćanje pozitivnog trenda prirodnog priraštaja.

„Po prvi put ovo se pitanje nalazi u fokusu kreatora javnih politika koji su spoznali problem na vrijeme i donosili mjere koje imaju za cilj dugoročno sprečavanje širenja opasnosti po demografski opstanak. Ova Vlada je upravo kroz set mjera za podršku dostojanstvenom porodičnom životu i rastu nataliteta opredijelila rekordnih 50 miliona eura, za godinu dana. Besplatni udžbenici za osnovce, dječiji dodatak za svu djecu i novčano davanje za novorođenčad, uz program Evropa sad! moraju biti dio svakog budžeta jer će jedino na taj način dati dugoročne rezultate kojima težimo“, naglasio je Milatović.

Iz Udruženja Roditelji saglasni su da su problemi u oblasti demografije ozbiljni i da je potrebno sistemsko rješavanje uz međuresornu saradnju svih relevantnih institucija koji imaju ključne uloge u društveno odgovornom kreiranju politika.

Naglasili su da je to važno i zbog toga što će se na taj način obezbijediti sveobuhvatno sagledavanje potreba porodice i donositi mjere koje će, osim jednokratnih podsticaja, uključivati i mjere koje će unapređivati zdravstvene, socijalne i obrazovne politike.

„Udruženje Roditelji daje punu podršku svim donesenim mjerama kojima će se poboljšati demografsko stanje, uključujući i pozitivan prirodni priraštaj. Veoma smo svjesni da je ovaj problem prisutan, ali isto tako on nije nerješiv. Potrebno je dodatno raditi na aktivnim mjerama i unapređenju kvaliteta usluga i servisa koji pružaju podršku porodicama i kvalitetnom razvoju naše djece“, naglasila je Mihailović.

U cilju preduzimanja daljih koraka u kreiranju boljeg ekonomskog, obrazovnog, balansa radnog i poslovnog života i socijalnog ambijenta za roditelje i djecu, na sastanku je dogovoreno, uz podršku Udruženja, formiranje i međuresorne Radne grupe koja će detaljno analizirati postojeće stanje i dati jasne preporuke, smjernice i mjere djelovanja u različitim oblastima što će poslužiti kao temelj stvaranju i radu posebno formirane kancelarije za demografiju Crne Gore.

Ministar je izrazio poštovanje prema radu Udruženja Roditelji i njihovom konceptu u socio-ekonomskoj realnosti.

„Prepoznati ste kao nosioci  brojnih važnih inicijativa u smjeru poboljšanja svih aspekata roditeljstva i odrastanja naše djece i veliko mi je zadovoljstvo što ćemo imati prilike da zajedno kreiramo bolje uslove za naše građane, odnosno one najvažnije, našu djecu“, kazao je Milatović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply