Sjutra počinje upis đaka prvaka

Upis učenika u prvi razred osnovnih škola u Crnoj Gori počinje sjutra, 1. aprila, a prijava se može podnijeti elektronskim putem na sajtu https://upisi.edu.me/#/loginPage ili u obrazovnim ustanovama.

Popunjavanjem elektronske forme roditelji podnose zahtjev za upis i zakazuju termin za razgovor sa predstavnikom pedagoško-psihološke službe, a procedura upisa završava se nakon obavljenog razgovora u školi. Svemu tome, mora prethoditi sistematski pregled budućeg prvaka kod izabranog pedijatra.

Elektronski način upisa prvi put je uveden pretprošle godine. U nastavku roditelji mogu vidjeti detaljno uputstvo za prijavu:

Od školske 2018/2019. godine ponovo je uveden i teritorijalni princip pri upisivanju djece u škole, što znači da će prioritet pri upisu imati djeca koja žive u blizini škola i ako ulice u kojima stanuju pripadaju reonu škole.

Škole su obavezne da istaknu spiskove naselja i ulica na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima.

Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti roditelji/staratelji koji do sad nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu kojoj pripada to mjesto. Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i roditelji/staratelji koji su mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili MUP-u ili ne.

Ukoliko ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

Osnovno obrazovanje u Crnoj Gori je obavezno prema Ustavu i Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Svaki roditelj ili staratelj obavezan je da djecu uzrasta od šest do 15 godina upiše u školu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply