Pomozite djetetu da se riješi šlajma: Pravilne tehnike drenaže ubrzaće oporavak

Roditelji male djece, posebno koja su u jaslicama i vrtićima i sklonija su prehladama, uvijek bi trebalo da budu na oprezu kada je riječ o plućnom sekretu i kašlju. Osim toplih čajeva, supa i meda, dobro je savladati tehniku ​​drenaže koja vašoj bebi može olakšati borbu protiv kašlja i sekreta koje ne zna sama da izbaci.

Kod bolesti sistema organa za disanje uvijek je najvažnije omogućiti prohodnost disajnih puteva, a jedna od tehnika oslobađanja sekreta je posturalna drenaža sa vibracijom i perkusijom (tapkanjem).

Ako je ljekar propisao inhalaciju i antibiotike, u tom slučaju se posturalna drenaža primjenjuje nakon inhalacije, a prije uzimanja antibiotika.

Posturalna drenaža omogućava kretanje sekreta iz pluća u grlo, a time i njegovo izbacivanje. Sve se to zasniva na djelovanju gravitacije u kombinaciji sa različitim položajima tijela.

Kako pravilno izvesti drenažu tijela?

Ako je dijete starije, koristite jastuk, a ako se radi o bebi, drenažu napravite u krilu. Držite dijete u svakom položaju deset minuta. Takođe, starija djeca mogu koristiti tehniku ​​dubokog disanja tokom drenaže.

Za gornji dio pluća – tapkanje po leđima

Dijete treba da bude nagnuto naprijed pod uglom od 30 stepeni. Okrenite bebu licem u lice i prislonite je na svoje grudi. Sjednite i naslonite se.

Ako je beba starija, možete je sjesti u krilo i saviti je preko ruke.

Lagano savijte dlan poput kašike i tako postavljenim dlanom lagano tapkajte dijete između lopatica i ključne kosti, izbjegavajući kičmu. Starije dijete možete staviti na jastuk, lagano ga naslonite na prednji dio.

Za gornji dio pluća – tapkanje prema naprijed

Dijete treba da bude nagnuto unazad, pod uglom od 30 stepeni. Oblikujte šaku kao kašiku, a zatim tapkajte dijete u predjelu grudi, između bradavica i ključne kosti.

Za donji dio pluća – bočni položaj

Ako se radi o bebi, stavite je u krilo, bočno. Ako je dijete starije, ispod donje strane tijela stavite jastuk tako da gornji dio bude savijen prema dolje pod uglom od 30 stepeni. Konkavno oblikovanom šakom tapkajte dijete ispod pazuha sa lijeve i desne strane.

Za donji dio pluća – tapkanje pozadi

Položite bebu na stomak, na koljena tako da mu gornji dio tijela bude lagano savijen prema dolje. Preoblikujte dlan u oblik kašike i tapkajte dijete u predjelu donjeg dijela rebara i ispod pazuha sa lijeve i desne strane. Starije dijete položite na stomak, a dok ga tapšate, ispod trbuha neka bude jastuk tako da mu gornji dio tijela ‘pada’ pod uglom od 30 stepeni.

Za donji dio pluća – tapkanje prema naprijed

Postavite bebu na svoja koljena tako što će ležati na leđima. Lagano ispružite koljena tako da beba bude lagano savijena. Zaobljenim dlanom tapkajte bebu u predjelu bradavica i neposredno ispod njih. Starijem djetetu ispod leđa stavite jastuk tako da gornji dio tijela bude savijen prema dolje.

Ako vam ovo objašnjenje nije jasno, pogledajte video u nastavku:

Airway Clearance Techniques: Infant CPT – YouTube

Izvor: roditelji.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply