Na preglede djece kod neurologa, alergologa i fizijatra čeka se do ljeta

U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore očekuju tokom aprila početak rada još jednog alergologa, čime će se smanjiti lista čekanja u toj ambulanti. Kadrovsko pojačanje očekuju kada je riječ i o nekim drugim specijalistima, ali i da će čekanja na preglede biti kraća po povratku određenog broja ljekara sa bolovanja i odmora.

Direktor Instituta dr Velibor Majić potvrdio je gostujući u Bojama jutra da su tačne informacije da se pregledi djece kod alergologa, fizijatra i neurologa čekaju do ljeta.  

“Kod neurologa je u pitanju jun mjesec, a razlog su i neke objektivne okolnosti, jer su dva neurologa bila na bolovanju, a jedan je još uvijek”, rekao je Majić.

On je kazao da u Institutu, zbog epidemije COVID-a od septembra pa do prije nekoliko nedjelja, nijesu korišćeni godišnji odmori jer je to bio dogovor kako bi adekvatno odgovorili na sva hitna stanja, a i zbog pripravnosti kako će ići sam tok epidemijske situacije. Sada I ti ljekari imaju obavezu da iskoriste odmore.  

Trenutno u Insitutu radi samo jedan alergolog, a očekuje se početak rada još jednog.

“Nadam se da če taj problem biti trajno riješen I da će za naše mališane što se tiče alergologije ove godine to biti sasvim drugačije. Što se tiče fizijatrije, svojevremno su sva djeca išla sa odraslima na fizikalnu terapiju. Prije enkoliko godina to je odvojeno, međutim samo je jedna koleginica dečiji fizijatar. Ona radi paralelno i u Dečijoj bolnici, a radi i u Centru za autizam. Isto tako nekad vikendom ide na ispomoć u bolnice u Pljevljima ili Bijelom Polju, tako da je nemoguće sve sama da postigne”, rekao je Majić, dodajući da su i ranije organizovane dopunske ambulante kako bi se smanjile liste čekanja kod fizijatra.  

Prema njegovim riječima, niko od ljekara do sada nije bio zainteresovan da uzme specijalizaciju dječija fizijatrija. Navodi da je od Ministarstva zdravlja tražio da se raspišu dvije specijalizacije za dječiju fizijatriju i to očekuju u aprilu ili maju.

“Što se tiče liste čekanja unutar mjesec dana, postoji lista čekanja za ultrazvuk na radiologiji. Po sistematizaciji treba da imamo sedam radiologa, a trenutno rade tri. Dvoje ljudi je napustilo posao, jedna koleginica je na specijalizaciji, znači nemam optimalan broj”.

Drugi razlog dugačkih lista čekanja, navodi Majić, je i to što se na zakazanom ultrazvuku ne pojavi oko 40 odsto pacijenata, a prethodno ga ne otkažu kako bi se taj termin mogao popuniti.

“Očekujemo da dobijemo još jednog endokrinologa i još jednog nefrologa. Govorimo o subspecijalistima, dobili smo novog pedijatra u januaru, uskoro očekujemo još dva pedijatra koji treba da polože ispit, jedno u aprilu, jedno u junu, tako da ćemo biti dobro podmlađeni, na zadovoljstvo svih nas”, rekao je Majić.

U Institutu za bolesti djece trenutno je na liječenju oko 80 pacijenata, a ovih dana su dominantni respiratorni virusi.

“Imamo jedno dijete sa koronom, ono ima pneumoniju, dobrog je opšteg stanja, i vidjećemo kako će se kretati klinička slika za dalje. Početkom marta smo imali dosta djece sa gastro-intestinalnim simptomima – povraćanjem, dijarejom i visokom temperaturom, što je više tipično za neke tople ljetnje mjesece. To je trajalo nekoliko sedmica, a sada su dominantne respiratorne infekcije”, rekao je Majić.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply