Zakon kojim se osniva alimentacioni fond u skupštinskoj proceduri

Ženski klub Skupštine Crne Gore predao je u proceduru Predlog zakona o privremenom izdržavanju djece kojim je predviđeno osnivanje alimentacionog fonda.

Iz kluba je pojašnjeno da je predlog zakona urađen u saradnji sa stručnim timom NVO Centar za ženska prava i nakon javne rasprave koju su u vidu panela organizovale u Skupštini Crne Gore, a kojoj su prisustvovali svi zainteresovani akteri, od nadležnih institucija, Ombudsmana do relevantnih NVO organizacija.

Navode da su sigurne da će taj zakon obradovati veliki broj samohranih roditelja, a čiji bivši partneri, uprkos odluci suda, izbjegavaju plaćanje alimentacije.

Problem naplate izdržavanja, odnosno alimentacije, u Crnoj Gori, mnogo je veći od zvaničnih statističkih podataka koje prikazuju sudovi, ističu iz Ženskog kluba.

“Budući da se svaki roditelj ne usuđuje da protiv bivšeg supružnika podnese krivičnu prijavu zbog neplaćanja izdržavanja posebno što i pored izricanja krivičnih sankcija, pa čak i zatvorskih kazni, djeca ne ostvare svoja prava samo dodatno bivaju povrijeđena a roditelj koji se brine o djetetu, a u 80 odsto je to samohrana majka, prinuđen je da se sam nosi sa teškoćama obezbjeđivanja uslova za život, podizanja, vaspitanja i obrazovanja djeteta iako je najčešće u lošoj finansijskoj situaciji, neriješenog stambenog pitanja, nerijetko nezaposlena i diskriminisana prilikom zapošljavanja”, navodi se u saopštenju Ženskog kluba.

Prema njihovim riječima, smatrale su da je neophodno usvajanje zakona o privremenom izdržavanju djece i osnivanje alimentacionog fonda, jer je “nažalost praksa pokazala da postojeća zakonska rješenja djeci i samohranim roditeljima ne pružaju proklamovanu ustavnu zaštitu”.

“Izbjegavanje plaćanja alimentacije ne smije biti samo porodična stvar jer država mora u središte staviti najbolji interes djeteta koje konačno neće ostati uskraćeno za novac koji mu po zakonu pripada. Ubuduće će država ukoliko roditelj, koji je na to obavezan, to blagovremeno ne čini, redovno obezbjeđivati sredstva iz alimentacionog fonda da djete ne bude uskraćeno za iznos izdržavanja koje mu pripada, a roditelj koji duguje izdržavanje, umjesto djetetu, dugovaće državi koja ima jake zakonske mehanizme da to naplati od dužnika izdržavanja u čemu će sigurno biti mnogo efikasnija od samohranih roditelja”, navodi se u saopštenju.

Zakon će, pojasnile su, najviše uticati na najranjiviju kategoriju društva – djecu koja će brže, efikasnije, lakše i bez nepotrebnog stresa ostvariti svoja prava, a što će istovremeno i samohranom roditelju koji brine o djetetu u velikoj meri olakšati sveukupnu situaciju.

Predstavnice Ženskog kluba očekuju da i taj zakon, kao i svi koje su do sada predlagali, bude usvojen konsezusom svih 81 poslanika.

Predlog Zakona su predale članice kolegijuma Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, kopredsjednice Branka Bošnjak, Vesna Pavićević, članice Simonida Kordić, Tamara Vujović, Božena Jelušić, Kenana Strujic Harbić, Draginja Vuksanović Stanković i pridruženi član kluba, Boris Mugoša.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply