Po 1.000 eura za novorođenčad u 17 opština, po 500 eura u ostalim

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je da će u narednom periodu Vlada usvojiti odluku kojom će obezbijediti po 1.000 eura za bebe rođene ove godine u 17 opština, gdje je 2020. zabilježen negativni prirodni priraštaj. Za novorođenčad u ostalim opštinama biće obezbijeđeno po 500 eura.

„Nova mjera koju predlažemo, a biće usvojena na nekoj od narednih sjednica, je 1.000 eura za svu novorođenčad u opštinama koje su 2020. zabilježile negativan prirodni priraštaj, odnosno u 17 opština. Svako dijete koje se rodi u ovoj godini u ovih 17 opština će imati 1.000 eura, a u opštinama sa pozitivnim prirodnim priraštajem po 500 eura“, kazao je on najavljujući novu mjeru populacione politike crnogorske Vlade.

Dodao je da će ta mjera stupiti na snagu odmah nakon što Vlada na sjednici usvoji tu odluku.

„Pretpostavljamo da će se ova mjera ticati 7.000 novorođene djece u ovoj godini, i iz budžetske rezerve će za to biti izdvojeno oko 5 miliona eura“, kazao je Milatović.

On je istakao da će ova mjera biti pretočena u dugoručnu mjeru unapređenja nataliteta u Crnoj Gori, koja bi trebalo da bude dio budžeta svake narodne godine.

Džavna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović je kazala da ovo nije jednokratna mjera koja će dati rezultate ove godine.

„Njen smisao je da u narednom dužem periodu Vlada osmisli nacionalni program kojim bi se pružila podrška za stvaranje uslova za zdravo i održivo stvaranje porodice. Ljudski kapital je preduslov za budući ekonomski razvoj Crne Gore“, kazala je ona.

Milatović je istakao da je stopa nalatiteta u stalnom padu od 2015. godine, a stopa mortaliteta u stalnom rastu, naročito od 2010. godine.

„U 2020. godini došlo je do negativnog prirodnog priraštaja, za šta je zaslužan i COVID -19, ali to bi se desilo svakako, gledajući na trendove“, kazao je Milatović, dodajući da se negativni prirodni priraštaj nastavio i 2021. godine.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply