Identifikovan bračni par koji je vrijeđao djecu na rasnoj osnovi

Identifikovane su osobe koje su vrijeđale djecu na rasnoj osnovi, zbog njihovog afričkog porijekla, u subotu u tržnom centru Delta City u Podgorici. Prema saznanjima Pobjede, riječ je o bračnom paru iz Berana i informacije su proslijeđene na postupanje službenicima tamošnjeg Centra bezbjednosti koji treba da ih pronađu i prikupe obavještenja.

„Policija je iz Delte pregledala snimke sa sedam lokacija, odnosno iz butika i ugostiteljskih objekata u koje je, tokom boravka u tržnom centru, ulazio bračni koji se dovodi u vezu sa rasnim uznemiravanjem djece“, rekao je mr Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Prema njegovim riječima, pribavljeni su snimci koji nesporno potvrđuju njihov kontakt, komunikaciju sa njima.

„Porodici je upravo potvrđeno iz Centra bezbjednosti Podgorica da su oni uspješno identifikovani“, kazao je Zeković.

Povodom ovog slučaja, institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda je formirala predmet, što je Pobjeda prekjuče objavila.

Tužilaštvo da postupi odgovorno

Tetka djece koja su vrijeđana po rasnoj osnovi, a koja je sa njima bila u trenutku kad se desio taj gnusni čin, podnijela je prijavu policiji, nakon čega su službenici te ustanove izuzeli video nadzor iz tržnog centra.

U ponedjeljak su je pozvali u prostorije Centra bezbjednosti da im pomogne tako što će da prepozna bračni par koji je, kako kažu iz policije, nepravedno postupio prema maloljetnim licima jer su ih bez ikakvog razloga vrijeđali i ismijavali.

Zeković je ranije Pobjedi rekao da su prema dostupnim informacijama, policijski službenici odmah po prijemu prijave rasističkog uznemiravanja u tržnom centru Delta City kontaktirali državnog tužioca, „koji se navodno izjasnio da u radnjama bračnog para, koji je vrijeđao djecu zbog njihovog rasnog identiteta, nema elemenata krivičnog djela, te da događaj treba prekršajno procesuirati“.

„To nije adekvatna institucionalna reakcija na rasističko uznemiravanje. Zato pozivamo na pojačanu pažnju i odgovornost“, kazao je ranije Zeković.

Mržnja

Na društvenim mrežama, osoba koja je podnijela prijavu opisala je kako je došlo do incidenta i navela da joj je starija žena koja je stajala ispred butika pored nje kazala da su djeca „odvratna kao majmuni“.

Ona navodi da je bila zatečena ovakvim obraćanjem.

„Toliko nerealno da je i meni vilica bila po podu i nijesam odreagovala ovako kako svi kažu da bi. Podnijela sam krivičnu prijavu i nadam se da ćemo uskoro svi znati ime i prezime tog ološa jer ću istrajati u tome da se identifikuje i kazni“, napisala je ona na Tviteru.

Žena koja je prijavila gnusno i sramno ponašanje bračnog para navela je i da su joj muž i žena protiv kojih je podnijela prijavu kazali da su dječaci lijepi samo dok su mali, a da će biti ružni kad porastu.

„Okreće se put mene i kaže – crnčuge jedne, biće pravi majmuni kad porastu“, napisala je ona na društvenim mrežama.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply