U Kliničkom centru nema BCG vakcina za novorođenčad

Od kraja prošle sedmice, u Kliničkog centra Crne Gore privremeno je, zbog problema u nabavci, obustavljena vakcinacija novorođenčadi BCG vakcinom. Trenutno bebe ne dobijaju ovu vakcinu pri otpuštanju iz Porodilišta, već ljekari obavještavaju roditelje da će to biti učinjeno na prvom pedijatrijskom pregledu u Domu zdravlja. Tamo, međutim, kako tvrde građani, takođe već neko vrijeme nema BCG vakcina.

Prema pisanju portala Antena M, iz Kliničkog centra su potvrdili da trenutno nema ovih vakcina, ali da očekuju da će, prema najavama proizvođača, problem biti prevaziđen uskoro.

„Uprkos problemima u proizvodnji BCG vakcine na Torlaku koja traje duže od dva mjeseca, vakcinacija u Kliničkom centru Crne Gore se do kraja prošle sedmice sprovodila nesmetano, jer smo se koristili rezervama koje smo obezbijedili na vrijeme“, ističu iz Kliničkog centra.

Dodali su da se prema zvaničnim informacijama Torlaka, koji je proizvođač BCG vakcine, očekuje da problem u proizvodnji bude prevaziđen ovih dana.

„Torlak očekuje da dobije sertifikat za tehničku ispravnost vakcine, koja se obnavlja jednom godišnje, do kraja sedmice, što znači da isporuku ka Montefarmu, odnosno prema Crnoj Gori, možemo očekivati u najskorijem roku. Napominjemo da će se vakcinacija BCG vakcinom koja nije obavljena nakon rođenja u KCCG obaviti prilikom prvog pedijatrijskog pregleda što je u skladu sa svim medicinskim standardima“, naveli su iz Kliničkog centra u odgovorima upućenim portalu Antena M.

Izvor: Antena M

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply