Devet dobrih žena u novoj akciji: Korpe zdravlja postavljene u nekoliko škola

Udruženje građanki Devet dobrih žena nastavlja sa velikim i humanim djelima. Nakon brojnih akcija kojima su oplemenile naš grad i društvo, zasluženo nose naziv heroina. Da im je dobro drugih na prvom mjestu pokazale su i danas, kada su radost donijele mališanima u nekoliko podgoričkih osnovnih škola.

Svjesne da je finansijska situacija sve teža, te da je građanska solidarnost u svakom trenutku dobrodošla, odlučile su da u pojedinim obrazovnim ustanovama u glavnom gradu postave takozvane „korpe zdravlja“.

Kako u razgovoru za Dnevno.me kaže Sanela Rastoder, jedna od članica Devet dobrih žena, cilj te ideje je da se djeci, u pauzi između časova, obezbijedi zdrava i besplatna užina u vidu voća.

„Često se iz najobičnijih razgovora dese naše najbolje ideje. Tako smo razgovarajući o djeci, jer smo sve majke, saznali da malena Dina svakog dana nosi u školu voćku za sebe i svoju drugaricu. Malo je trebalo da se sve usaglasimo i sprovedemo akciju ‘Ko god hoće, neka uzme voće“, kazala je Rastoder za Dnevno.me podsjećajući još jednom na to koliko je humanost bitna.

Ona naglašava da, kao društvo, uvijek moramo stremiti boljem, a ovaj korak samo je jedan od mnogih na tom putu. Zato je od malih nogu, baš kroz ovakve primjere, djecu potrebno usmjeravati ka empatiji i dobročinstvu.

„Možda je neko dijete imalo trening, možda su žurili u školu, možda nečiji roditelj nije imao voćku tog dana da ponudi djetetu“, navela je Rastoder dodajući da je pored humane, akcija fokusirana i na zdravstveni aspekt, te formiranje zdravih navika u ishrani.

„Svesni smo koliko djeca nerado konzumiraju ove proizvode. Problem gojaznosti, učenje dijeljenja i davanja i razvoj empatije među vršnjacima cilj je akcije“, kaže Rastoder.

Navodi da je akcija danas započeta u školama „Božidar Vuković Podgoričanin“ i „Pavle Rovinski“, a biće nastavljena i u OŠ „Milorad Musa Burzan“, OŠ „Vlado Milić“, OŠ „Sutjeska“ i OŠ „Radojica Perović“…

Rastoder apeluje na sve ljude dobre volje da doprinesu lijepoj i humanoj priči.

„Dragi roditelji, kada spremate djecu za školu sjetite se jednog Marka, jedne Samire, jednog Nikole i umjesto jedne jabuke vašem djetetu dajte dvije. Neka dijete bude srećno dijeleći sa drugom kojeg i ne zna. Neka vršnjačko nasilje nestane kroz lekcije dobrote, jer malena dobročinstva veoma su velika za one koji ih dobijaju u pravi čas“, zaključila je Rastoder.

Udruženje Devet dobrih žena nastalo je prije skoro dvije godine, i od tada su njegove članice – Sanela Rastoder, Biljana Otašević, Irena Jočić, Jadranka Dragićević, Ivana Nedović, Jagoda Mijatović, Bojana Nenezić, Milica Kočović i Tamara Šljivančanin realizovale brojne akcije. 

Prikupljanje pomoći za žrtve zemljotresa u Hrvatskoj, postavljanje tabli solidarnosti u Podgorici, pokloni za medicinske radnike u COVID zonama samo su neke od humanih priča koje su ugrijale srca sugrađanima.

Jedna od posljednjih akcija bila je i donacija igračaka i iscrtavanje murala u Institutu za bolesti djece, a nijesu zaboravile ni naše najstarije sugrađanke u domovima za stare, koje su obiše povodom Dana žena i dodijelile im poklone.

Predstavljanje socijalnih servisa koji su dostupni u Crnoj Gori dio je projekta Programi podrške porodicama u krizi, koje udruženje Roditelji sprovodi uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply