Rotary klub Bar obezbijedio besplatne testove na preeklampsiju za trudnice

Kao dio Global Grant projekta “Udahni život” Rotary klub Bar obezbjedio je 180 besplatnih skrining testova na preeklampsiju u saradnji sa barskom Poliklinikom dr Vuksanović.

Preeklampsija nema jasnu kliničku sliku i ovi testovi su jedini pouzdan način da se otkrije kolika je vjerovatnoća da će se ona kod trudnica razvije. Da bi se besplatno testirale u poliklinici Vuksanović, trudnice treba da donesu upitnik koji će poopuniti njihov ginekolog. Upitnik je dostupan na sajtu www.rotaryclubbar.me , kao i na njihovoj FB stranici. Sve potrebne informacije mogu dobiti i pozivom na broj telefona Poliklinike dr Vuksanović – 030 315 900, gdje se i obavlja testiranje.

Preeklampsija je najveći uzrok smrti kod trudnica i beba u svijetu i ovaj test jedini je siguran način da se otkrije da li kod određene trudnice postoji vjerovatnoća da se razvije preeklampsija i kasnije eklampsija.

U okviru Global Grant projekta Udahni život, Rotary klub Bar je početkom ove sedmice, u saradnji sa partnerima Poliklinikom dr Vuksanović i Roche Srbija, organizovao i obuku ginekologa i drugih zainteresovanih o skrining testovima na preeklampsiju i eklampsiju – najtežim trudničkim komplikacijama koja pogađaju 2 – 8 % žena u svijetu.

Rotary Club Bar je 2020. godine pokrenuo Global Grant projekat pod nazivom “Udahni život” za prikupljanje sredstava  za donaciju opreme Opštoj bolnici Bar i Kliničko bolničkom centru Crne Gore i pokretanje programa edukacije o preeklampsiji i  eklampsiji.

Vrijednost projekta iznosi 74.500 dolara i ostvaren je uz podršku Rotary Internationala i USAID-a i brojnih donatora.

Odjeljenju za patologiju trudnoće pri Kliničkom Centru CG donirali su dva CTG fetalna monitora. Opštoj bolnici u Baru donirali su anesteziološku radnu stanicu i portabilni ultrazvučni aparat.

“Nažalost, svijest o preeklampsiji i eklampsiji je u našem društvu na veoma niskom niovu i Rotary klub Bar posvetiće se podizanju svijesti kod stručne javnosti, mladih žena i trudnica o ovoj komplikaciji, u saradnji sa ginekolozima.

Preeklampsija je stanje koje se javlja isključivo u trudnoći i to najčešće u njenoj drugoj polovini. Karakterišu je izrazito visok krvi pritisak, otoci ekstremiteta i lica, problemi sa radom jetre i bubrega trudnice i anemija.

Uzrok pojave ovog stanja je nepoznat, ali povezuje se sa preopterećenjem organizma za vreme trudnoće. Teži oblik može ugroziti i bebu i majku jer dolazi do problema po rad jetre i bubrega žene, anemije, a u najtežem obliku, i do smrtnog ishoda. Ovo stanje se razvija i kod žena koje pre trudnoće nisu imale problema, ali je češće kod onih koje su prije trudnoće imale visok pritisak, šećernu bolest ili neko oboljenje bubrega. Isto tako, češće će do nje doći kod starijih trudnica, žena koje su i u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju i kod žena koje imaju višeplodnu trudnoću”, rečeno je na prezentaciji.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply