Centar za romske inicijative od početka 2021. otkrio 15 slučajeva dječjeg ugovorenog braka

Od početka prošle godine, Centar za romske inicijative identifikovao je 17 slučajeva nasilja u porodicama i čak 15 slučajeva dječjeg ugovorenog braka. Podaci ove nevladine organizacije potvrđuju da je od početka pandemije COVID- 19 došlo do porasta broja prijavljenih slučajeva kako nasilja, tako i ugovorenih brakova maloljetnika. Već godinama se bore protiv ovih djela, dajući veliku podršku djeci i porodicama sa područja Nikšića, Podgorice i Berana, koje su žrtve ili su u riziku da dožive takvu sudbinu.

Pripadnicima/ama romske i egipćanske zajednice zaposleni u Centru su dostupni 24 sata, svakim danom u sedmici, pozivom na dežurnu liniju 067 104 700. Takođe, svakog radnog dana, od 8 do 16 sati, korisnici/e im se mogu obratiti i direktnim dolaskom u kancelariju (Šetalište Alekse Backovića u Nikšiću), a osim na dežurni broj, mogu ih, u tom terminu, nazvati i na broj 040 246 369

Prema riječima projekt asistentkinje u toj organizaciji Jovane Knežević, u svim slučajevima nasilja i ugovorenih brakova koje su otkrili u prethodnom periodu, za žrtve su obezbijedili brojne usluge – pratnju kod institucija (Sudstvo, MUP, zdravstvene ustanove ), zahtjev za smještaj u sklonište, usluge prevoda sa albanskog na crnogorski i sa crnogorskog na albanski jezik, kao i usluge pratnje u svojstvu povjerljivog lica.

„CRI radi direktno sa pripadnicima/ama romske i egipćanske populacije u zajednici, u tri crnogorska grada Nikšiću, Podgorici i Beranama, gdje inače živi najveći broj korisnika/ca kroz kućne posjete, edukativne radionice, treninge, kampanje; sarađujemo sa drugim romskim i neromskim organizacijama, međunarodnim organizacijama, kao i sa institucijama na unapređenju položaja žena i djece iz romske i egipćanske populacije. Bilježimo veliki broj korisnika/ca kojima smo pružili pomoć i veoma je prepoznat kako kod ciljne grupe, tako i kod mnogobrojnih međunarodnih i nacionalnih donatora koji podržavaju naš rad“, kazala je Knežević.

Stalno dostupna pomoć

Usluge Centra za romske inicijative dostupne su 24 časa, svakim danom u sedmici, posredstvom dežurnog broja na koji se sve žrtve dječjeg ugovorenog braka i nasilja u porodici mogu obratiti.

„U cilju procesuiranja slučaja, predstavnici Centra za romske inicijative, pružaju savjetodavno psihološke usluge, usluge prevoda sa crnogorskog na albanski i obrnuto, usluge pratnje povjerljivog lica i regulisanja pravne dokumentacije, kao i pisanja molbi, dopisa i zahtjeva u cilju rješavanja slučaja kada se prijavi. Nezaobilazan je i terenski rad, i neminovno je da je izvršna koordinatorka, Fana Delija u velikom broju slučajeva bila kako fizička, tako i psihička podrška u slučajevima prijavljivanja nasilja i dječjih ugovorenih brakova. Svojim prisustvom prilikom prijava dala je ogroman doprinos radeći na slučaju kako bi se advekatno i pravovremeno riješio“, ističe Knežević.

Korisnici im se, kako navode, najčešće obraćaju da bi prijavlili i procesuirali slučajeve dječjeg ugovorenog braka, nasilja u porodičnoj zajednici, za usluge pratnje pri odlasku u relevantne institucije, usluge prevoda sa crnogorskog na albanski i obrnuto. Takođe, izvjestan broj usluga odnosi se i na regulisanje dokumenata, pisanja molbi, žalbi dopisa u cilju upućivanja predstavnicima/ama relevantnih institucija.

Ključna je pravovremena reakcija

Centar za romske inicijative, kako navode u toj organizaciji, nastoji u kontinuitetu da otkloni bilo kakvu sumnju i da na vrijeme reaguje svojim angažmanom i na lokalnom i nacionalnom nivou, kada su u pitanju problemi poput dječjih ugovorenih brakova i nasilja nad ženama. Takav pristup, pojašnjava Knežević, doprinosi pravovremenom reagovanju u suzbijanju tih pojava, kao i zaštiti žrtava.

„Međusobne veze su izgradile i povjerenje u djelu zaštite žrtava na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivuo, što daje sigurnost organizaciji da zajednički djeluje u ostvarivanju ženskih ljudskih prava. Zajedničke inicijative značajno su doprinijele da problem nasilja i dječjeg ugovorenog braka bude vidljiviji u široj zajednici, kao i kod same romske i egipćanske zajednice“, ističe Knežević.

Učešćem u radnoj grupi za izradu nacionalne Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za period 2022-2025 uspjeli su, dodaje ona, da u taj dokument uvrste problem nasilja u porodici i problem dječijeg ugovorenog braka.  

„Organizacija je uvela sistem prikupljanja podataka o žrtvama nasilja u porodici, dječjih ugovorenih brakova, a posjedujemo i bazu podataka za regulisanje pravnog stutusa. Organizacija ima dosije korisnica sa jasnim dokazima o načinu postupanja i procesuiranja slučajeva od strane nadležnih organa.  Osim toga, naša organizacija je stvorila mrežu mladih volontera koje čine romski/e i egipćanski/e aktivisti/kinje u četiri crnogorska grada u Nikšiću, Podgorici, Beranama i Bijelom Polju koji žive unutar romskih i egipćanskih naselja. Na taj način, žrtve pravovremeno imaju mogućnost da im se obrate za zaštitu, a ujedno i da oni identifikuju slučajeve dječjeg ugovorenog braka koje dalje Centar za romske inicijative procesuira prema određenim institucijama“, rekla je Knežević.

Brojna priznanja

Kao nosilac brojnih aktivnosti na nacionalnom i lokalnom nivou Centar za romske inicijative do sada je dobitnik prestižnih međunarodnih nagrada:

– Anna Lindh nagrada za liderstvo i žensko učešće, koju je organizovao Memorijalni fond „Anna Lindh“ iz Švedske, među organizacijama iz 57 zemalja (2012);

– Ambasadorsko priznanje za građanski aktivizam” za 2013. godinu od strane Američke ambasade u Podgorici;

– U oktobru 2014. organizaciji je dodijeljena nagrada za integraciju Roma/kinja od strane EU komisije;

– U martu 2019. godine izvršna koordinatorka dobitnica je nagrade od strane Evropske unije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj 2019 – Neznane heroine;

– Nagrade za unapređenje prava žrtava za 2019. godinu, koju dodeljuje Viktimološko društvo Srbije;

– U septembru 2019. godine izvršna koordinatorka je dobila priznanje od strane Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) za poseban doprinos razvoju civilnog društva u oblasti prava žena;

– Centar za romske inicijative je dobitnik nagrade EU za integraciju Roma 2021. na Zapadnom Balkanu i u Turskoj – „Izuzetni ljudi koji promovišu jednakost kroz zapošljavanje“.

Predstavljanje socijalnih servisa koji su dostupni u Crnoj Gori dio je projekta Programi podrške porodicama u krizi, koje udruženje Roditelji sprovodi uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply