U podgoričkom Domu zdravlja nije moguće uraditi CRP, nedostaju reagensi

Podgorički Dom zdravlja u Bloku V nema rastvora za analizu CRP-a, odnosno reaktivnog proteina koji se proizvodi u jetri, a čiji povišeni parametri ukazuju na postojanje infekcije, zapaljenja, infarkta miokarda i drugih akutnih stanja… Zbog toga su građani prinuđeni da ovu analizu, koja košta pet eura, rade kod privatnika.

Roditelj bebe od tri mjeseca nezadovoljan je time što je juče bio prinuđen da svom djetetu privatno radi analizu CRP-a u krvi. On je CdM-u kazao da je od izabranog ljekara njegovo dijete juče ujutru dobilo uput za rađenje laboratorijskih nalaza krvi i urina.

„Kada smo stigli u Dom zdravlja u Bloku V, dobili smo informaciju da ne posjeduju mogućnost da odrade analizu CRP-a u krvi već da to moramo odraditi privatno, što smo i uradili”, kazao je CdM-u nezadovoljni roditelj, što je, kako je istakao, u toj situaciji za njega bilo maltretiranje i izlaganje nepotrebnim troškovima.

Iz Doma zdravlja Podgorica ukazuju da problem imaju posljednjih nedjelju dana.

„Dom zdravlja Podgorica funkcioniše kao zdravstvena ustanova u sklopu zdravstvenog sistema Crne Gore, institucija države, čime imamo odgovornost i obavezu da poštujemo propisane zakone i instrukcije o nabavkama. Uz veliku žal što je pacijent morao da uradi CRP u privatnoj ambulanti, ova situacija je nešto što se nažalost desilo u posljednjih nedjelju dana, jer smo u zakonskoj proceduri nabavke svih neophodnih segmenata svih laboratorijskih reagensa. Zbog ove zakonske procedure nabavke, koju rješavamo i već narednih dana ćemo imati sve potrebne zakonske preduslove za nabavku, CRP će biti dostupan i u Laboratoriji DZ Podgorica”, kazali su iz Doma zdravlja.

Ponavljaju, nabavke svih sredstava funkcionisanja DZ Podgorica su uslovljene potpisivanjem finansijskog plana, njegovim usvajanjem, odobravanjem od strane viših instanci, pa nakon toga objavljivanjem javnog tendera.

“To je završeno i spremno da u narednim danim realizujemo sve planirano”, poručuje Dom zdravlja.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply